В доклад, публикуван във вторник, "Хюман Райтс Уотч" (HRW) обвини Израел в провеждането на политика на апартейд и преследване срещу палестинци, съобщава "Дойче веле".

Омар Шакир, ръководител за Израел и Палестина коментира, че докладът е най-яркото представяне на HRW "за израелското поведение от 30 години насам".

В документа от 213 страници се твърди, че Израел извършва престъплението "апартейд", като се стреми да запази еврейското господство над палестинците и арабското си население.

Израелското външно министерство отхвърли твърденията като "едновременно нелепи и неверни".

Съобщените нарушения се отнасят до израелското отношение към палестинците в окупирания Западен бряг, блокираната ивица Газа и анексирания Източен Йерусалим, както и за арабските израелци - термин, отнасящ се до палестинците, останали на тяхната земя след създаването на Израел през 1948 г.

Докладът се основава на дългогодишна документация за правата на човека, анализ на израелските закони, преглед на документите за държавно планиране и изявления на длъжностни лица.

В него се обобщава, че съществува "днешна реалност на един-единствен орган, израелското правителство ... методологически привилегировано еврейските израелци, докато репресира палестинците, най-тежко в окупираната територия".

Изпълнителният директор на HRW Кен Рот заяви, че "потисничеството на палестинците там е достигнало праг и постоянство, което отговаря на определенията за престъпленията на апартейд и преследване."

Докато терминът "апартейд" е използван за първи път във връзка с расистката сегрегация на небелите граждани на Южна Африка, в доклада се казва, че сега това е "общопризнат правен термин", който описва престъплението срещу човечеството съгласно международното право.

Системата на апартейд се определя от "усилието да се поддържа господство от една расова група над друга, контекст на систематично потискане от доминиращата група над маргинализираната група (и) нечовешки действия", коментира HRW.

Преследването, което също е престъпление срещу човечеството, се определя като "умишлено и тежко лишаване от основни права" на група хора.

HRW призова Международния наказателен съд (МНС) да "разследва и преследва лица, които са замесени" в апартейд и преследване.

Миналия месец МНС вече обяви, че ще разследва военни престъпления в окупирания от Израел Западния бряг и ивицата Газа. Израел заяви, че няма да си сътрудничи.

От Газа изстреляха ракети по Израел

От Газа изстреляха ракети по Израел

Напрежението не стихва

Напрежението между евреи и палестинци се е увеличи, откакто миналата седмица се появи видео на нападение над ултраортодоксален израелец в трамвай в Йерусалим. По-късно бяха арестувани двама заподозрени араби. Нападението се разглежда като отговор на продължаващото изселване на 550 палестинци в квартала Шейх Джара.

Насилието избухна в четвъртък, когато около 300 крайнодесни еврейски екстремисти маршируваха към Стария град, скандирайки "Смърт на арабите", заплашиха да изгорят палестинските части на града и насила се опитаха да изгонят арабските семейства от домовете им.

Други видеоклипове показват, че еврейски младежи нападат арабски дом в Стария град, чуват се детски викове.

Виждат се радикални евреи да спират коли, за да проверят дали в тях има евреи или араби. Палестинският премиер Мохамад Щайех нарече антипалестинското насилие в Йерусалим "държавен терор".

По-конкретно на Дамаската порта бяха фокусирани сблъсъци между палестинци и израелска полиция след израелско решение да се предотврати събирането на хора в района, популярен нощен център по време на свещения месец Рамадан.

В миналото, когато правозащитни организации и различни политици повдигнаха подобни твърдения, Израел се обижда, особено от твърдението, че дискриминира палестинските граждани на страната, известни още като арабски израелци. Той цитира законите за равни права и факта, че арабите са представени в правителството и съдебната система.

По отношение на окупирания Западен бряг, Израел посочва споразумения, подписани през 90-те години на миналия век, които дават на палестинците ограничено самоуправление там. HRW обаче заяви, че израелското правителство все още "запазва първичен контрол върху много аспекти" от техния живот, включително граници, природни ресурси и движение на хора и стоки.

Израелското външно министерство обвини HRW в "дългогодишна антиизраелска програма" и заяви, че докладът е "пропагандна брошура", която "няма връзка с факти или реалност на място, а измислените твърдения на HRW са едновременно нелепи и неверни".

Израел окупира Западния бряг от 1967 г., същата година, когато анексира Източен Йерусалим. Оттогава еврейските заселници и в двете области усвояват все повече земя. На палестинците в Източен Йерусалим и в по-голямата част от Западния бряг редовно се отказват разрешителни за строеж, докато еврейското строителство постоянно нараства.

Политиката на Израел за заселване в окупирана Палестина е незаконна съгласно международното право, особено международното хуманитарно право, включително Четвъртата Женевска конвенция, която се отнася до защитата на цивилните по време на война.

HRW призова нациите да спрат да гледат на окупацията като на проблем, който може да бъде разрешен чрез мирно споразумение и да насърчат отговорността, като преразглеждат израелските си отношения, включително военното сътрудничество.

Призоват страните да "наложат индивидуални санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на активи, на длъжностни лица, отговорни за извършването на тези престъпления".

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Белият дом "ще презарежда" отношенията с Палестина

Новият план на Джо Байдън за Близкия изток е на ранен етап