Временното правителство на Боливия използва правосъдната система на страната за политическо преследване срещу бившия президент Ево Моралес и неговите съюзници, се казва в доклад на правозащитната организация "Хюман Райтс Уотч" от петък, цитирано от "Ройтерс".

В доклада се казва, че обвиненията за тероризъм срещу Моралес изглеждат политически мотивирани. Той добавя обаче , че и експрезидентът е използвал съдебната система по подобен начин по време на почти 14-годишното си управление.

Напрежението в страната се покачва, тъй като наближават изборите на 18 октомври, които пандемията отложи. Аньес и други ще се кандидатират срещу настоящия кандидат, кандидат от социалистическата партия на Моралес.

Йерко Нуньес, министър, категорично отхвърли обвиненията.

"Бившият президент нареди да се блокират градовете, да не се разрешава преминаването на храна в държава, която той самият управлява и всичко това само за просто желание за власт", добави той.

Организацията заяви, че е получила достъп до хиляди съдебни документи и полицейски доклади, свързани с 21 дела на повече от 100 бивши членове на администрацията на Моралес или поддръжници, обвинени в престъпления, включително тероризъм и крамоли.

Моралес видя заговор за свалянето му в съобщение на Илън Мъск

Моралес видя заговор за свалянето му в съобщение на Илън Мъск

Ще свалим от власт когото си поискаме! Приемете това, написа Мъск и разбуни духовете

Припомняме, че през юли, самият Моралес видя заговор за свалянето му в съобщение на Илън Мъск

Според прокуратурата Моралес е "координирал продоволствена блокада на градовете по време на сблъсъците през ноември 2019 г.", която избухна след оставката му. "В решението се изисква и досъдебното задържане", заявиха от прокуратурата.

Бившият президент определи решението на прокурора за политическо преследване.