Белгийското правителство реши да забрани всички незадължителни пътувания в чужбина до 1 март. Това съобщи в петък на пресконференция министър-председателят на кралството Александър Де Кроо, след заседание на Координационния комитет за противодействие на пандемията, уточнява АП.

"Решихме да спрем внесените случаи на коронавирус. От 27 януари ще има временна забрана за развлекателни и туристически пътувания, която ще остане в сила до 1 март. Това важи както за пътувания извън Белгия, така и за Белгия", каза премиерът.

Белгия удължи мярката за PCR тест и 7-дневна карантина за пътуващите

Белгия удължи мярката за PCR тест и 7-дневна карантина за пътуващите

Мярката остава в сила поне до 19 февруари

В противен случай всички други санитарни мерки са удължени в страната до 14 февруари. Полицейският час ще продължи да работи, ресторанти, барове, кафенета, фитнес зали, така и всички развлекателни заведения ще останат затворени, но и фризьорски, козметични и масажни салони.

Носенето на маски е задължително на всички обществени места, както на закрито, така и на открито, а всяко събиране на хора, включително частни партита, е забранено. Църквите и катедралите ще останат отворени, но службите в тях са забранени.

През последните две седмици в страната се наблюдава увеличение на броя на новите инфекции с 20%, средно се откриват над 2 хиляди нови случая дневно и се регистрират около 50 смъртни случая.

И Белгия забрани полетите от Великобритания, спира и влаковете

И Белгия забрани полетите от Великобритания, спира и влаковете

Заради новия щам на коронавируса на Острова

От началото на пандемията в Белгия, чието население е 11,5 милиона души, са регистрирани 686,8 хиляди случая на инфекция, а 20,6 хиляди души са починали.