Белгия удължи срока на мярката за задължителен PCR тест и 7-дневна карантина при влизане в страната, съобщават от Министерството на външните работи.

Въведените в края на миналата година правила за пътуване до страната се продължават най-малко до 19 февруари.

Пристигащите в Белгия от рискови страни, включително България, граждани над 12 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.

Контролът за отрицателен резултат от PCR тест за пътуващите със самолет се извършва още при чекиране и качване на борда на полети с крайна дестинация Белгия. Представянето на отрицателен резултат от PCR тест е задължително, независимо от времето на престоя в Белгия или транспортното средство (самолет, влак, кораб, автомобил). Признават се единствено отрицателни резултати от PCR тест, а не такива от бързи тестове за антиген или антитела.

В Белгия с PCR тест и под 7-дневна карантина

В Белгия с PCR тест и под 7-дневна карантина

При отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината, тя се прекратява

Документът за резултатите от направения PCR тест трябва да бъде винаги на разположение за проверка на хартиен или електронен носител, съставен на холандски, френски, немски или английски език, а датата на вземане на пробата трябва да бъде ясно посочена.

За пристигащите, които имат белгийски лични документи и разрешение за постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в Белгия, не е нужен предварителен PCR тест. Тестът се прави след пристигането, като това може да стане още на летищата Брюксел-Завентем или Брюксел-Шарлероа, както и на гарите Брюксел-Миди, Антверпен и Лиеж. При пристигането си гражданите получават СМС, който позволява да бъде записан час в център за тестиране в Белгия.

Освен това всеки гражданин, който пристига в Белгия след престой от 48 часа и повече в България или друга рискова страна, трябва да спазва задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се подложи на самоизолация още 7 дни.

Пътуваме за Белгия само след отрицателен PCR тест

Пътуваме за Белгия само след отрицателен PCR тест

Мярката е в сила за пристигащите след 25 декември

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината. Предвидени са и изключения за граждани с белгийски лични документи.

Остава изискването пътуващите за Белгия със самолет или кораб да изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия, електронен формуляр Passenger Locator Form (PLF) на HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. За пътуващите с друг вид транспорт попълването на формуляра е задължително само ако престоят в Белгия ще бъде повече от 48 часа. При липса на попълнен формуляр се налагат глоби от 250 евро, предупреждават от МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.: +32 2 375 86 50 и дежурен в извънработно време: + 32 473 981 042.