Франция е унищожила 1000 норки, след като вирусът Covid-19 е открит във ферма в района на Йор е Лоар, департамента в регион Център-Вал дьо Лоар, в северозападната част на страната, предаде RFI.

Избиват 100 000 норки с COVID-19 в Испания

Избиват 100 000 норки с COVID-19 в Испания

Животните са били развъждани във ферма в Арагон

Четирите ферми за норки във Франция бяха под наблюдение за Covid-19 от началото на ноември, след като бяха установени случаи в други страни от ЕС.

В неделя министерството на земеделието обяви, че в една от тези ферми има огнище и е разпоредило избиването на всички 1000 животни във фермата и унищожаването на продукти, идващи от тези животни.

Една от четирите ферми за норки не е засегната, но се очакват резултатите другите две, се казва в изявление на министерството.

Припомняме, че стотици хиляди животни бяха принудително избити в Холандия, Дания, Испания и Гърция след регистрирани огнища във ферми.

Това доведе до протести и министерски оставки в Дания, след като се оказа, че превантивно властите са наредили унищожаването на всички норки, без оглед на това дали във всички ферми има положителни случаи. 

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Ще бъде препоръчано на фермерите като превенция срещу коронавирус

Това накара властите да преразгледат решенията си.

Скандинавската страна е най-големият износител в света, като на година продава кожа за 670 милиона евро. Държавата е вторият най-голям производител в света след Китай.