Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в понеделник, че Русия не трябва да се присъединява отново към срещата на върха на Г-7, предаде The Washington Times.

Тръмп отлага срещата на Г-7 за септември

Тръмп отлага срещата на Г-7 за септември

Австралия, Русия, Южна Корея и Индия трябва да бъдат поканени

"Русия беше изключена от Г-7, след като преди няколко години нахлу в Крим," каза Трюдо по време на пресконференция. Продължаващото неуважение на Москва към международните правила и норми е причина все така да остане извън Г-7. 

Британското правителство не би подкрепило приемането на Русия като член на Г-7, но от страната домакин на всяка среща на върха зависи да реши, кои лидери да покани като гости, заяви говорител на премиера Борис Джонсън. 

Припомняме, че по-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разкри в събота, че е решил да отложи срещата на върха на групата на седемте (Г-7), насрочена за юни, тъй като той твърди, че в списъка на участниците трябва да бъдат добавени още държави.

Британия не е съгласна с Тръмп, не иска Русия в Г-7

Британия не е съгласна с Тръмп, не иска Русия в Г-7

Но САЩ като домакин има право да покани гости

"Това е много остаряла група държави", каза той пред репортерите на борда на Ер Форс-1, като добави, че Австралия, Русия, Южна Корея и Индия трябва да бъдат поканени да се присъединят към срещата, която сега ще се проведе през септември.

Германският канцлер Ангела Меркел отказа предложението на Тръмп да се присъедини лично през юни, като говорител посочи притесненията за коронавирус като причина за отказ на поканата.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че желае да участва.