Швейцарските здравни регулатори съобщиха в събота, че са разрешили ваксината от Pfizer/BioNTech срещу COVID-19, предаде Анадолската агенция.

Имунизацията ще бъде безплатна и ще започне след няколко дни за уязвимите групи, а след 4 януари ще обхване и останалите.

Всеки, навършил 16 години, може да се ваксинира срещу новия коронавирус. Това ще става чрез приемането на 2 дози на 21 дни.

Ваксината вече е одобрена за спешна употреба във Великобритания, Канада и САЩ.

В Швейцария предлагат затваряне на ресторантите

В Швейцария предлагат затваряне на ресторантите

Заради високия брой на заразени с COVID-19

"Безопасността на пациентите е съществена предпоставка, особено когато става въпрос за разрешаване на ваксини", заяви в прессъобщение директорът на Swissmedic Раймунд Брухин, който оглавява правителствения регулатор.

Swissmedic заяви, че внимателно е прегледал наличната информация и е стигнал до заключението, че ваксината COVID-19 от Pfizer/BioNTech е безопасна и че нейната полза надвишава рисковете.

В петък бяха регистрирани 4 478 новозаразени с COVID-19 и 120 смъртни случая, което доведе до общ брой смъртни случаи над 6 000, съобщиха здравните власти. Близо 400 000 души са заразени с COVID-19. 

Федералното правителство е подписало договори за малко над 15 милиона дози от ваксината.

Освен 3 милиона дози от Pfizer/BioNTech, това включва допълнителни 4,5 милиона дози от Moderna и до 5,3 милиона дози от AstraZeneca.

Ваксините от Moderna и AstraZeneca все още са в процес на одобрение от Swissmedic.

"Освен това Швейцария участва в международната инициатива COVAX, за да предостави на икономически по-слабите страни достъп до ваксини", заяви здравният отдел.

Припомняме, че швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет помоли колегите си от кабинета в петък да затворят ресторанти за един месец, за да помогнат за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.

Швейцария наложи вечерен час

Швейцария наложи вечерен час

Всички магазини, барове и ресторанти трябва да затварят до 19,00 часа

Правителството на Швейцария е изправено пред натиск за затягане на мерките в областта на общественото здраве, тъй като броят на новите инфекции остава упорито висок и оказва сериозен натиск върху здравната система.