Швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет ще помоли колегите си от кабинета в петък да затворят ресторанти за един месец, за да помогнат за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Правителството на Швейцария е изправено пред натиск за затягане на мерките в областта на общественото здраве, тъй като броят на новите инфекции остава упорито висок и оказва сериозен натиск върху здравната система.

Близо 400 000 души са заразени с COVID-19 и над 5 880 са починали от него в Швейцария и неговия малък съсед Лихтенщайн.

Водещият научен съветник на правителството настоя за незабавното налагане на строго заключване във вторник, като повтори призивите на други учени, служители и медицински специалисти.

След облекчаването на строгите мерки, наложени през март, Швейцария се въздържа да нареди ново спиране, докато заповядва да затворят ресторанти, барове и магазини от 19:00. в по-голямата част от страната. Повечето ски курорти остават отворени.

Вестниците Tages-Anzeiger и Blick съобщават, че здравният министър иска ресторанти да бъдат затворени от 22 декември, но се е сблъскал със съпротива на колегите от кабинета за мащабни мерки, които могат да осакатят икономиката.

Tages-Anzeiger цитира също заместник-ръководителя на регулаторния орган по наркотиците, според който агенцията е много вероятно да одобри ваксина срещу COVID-19 този месец.

Швейцария е поръчала ваксини от Pfizer и партньорите BioNTech, Moderna и AstraZeneca, които са под регулаторен контрол.