Фламандска крайнодясна партия създаде интернет страница, в която се канят хора да предоставят информация за извършени престъпления от нелегални имигранти. Инициативата е същата като проведената в Холандия от крайнодесния политик Герт Вилдерс.

Сайтът е създаден от белгийската партия Влаамс беланг (Фламандски интерес). Той позволява хора да изпращат анонимни файлове за измами, работа на черния пазар и по-сериозни престъпления. Тази инициатива, според активисти против расизма, може да се сравнява с тактиките на нацистите.

Лидерът на партията Филип Девинтер заяви, че страницата е нужна защото в нея присъстват „десетки хиляди нелегални имигранти" от белгийските градове и проблемите, които създават.

Той изтъкна, че информацията ще се събира на интернет страницата, след което ще се препраща до полицията.

Директорът на Центъра за равни възможности и борба с расизма Йозеф Ди Вайт каза за Радио 1, че страницата напомня за мерките, които са били вземани през 30-те години на 20 век от нацистите и секретната полиция в Източна Германия по време на Студената война.

Това е напълно нелегално. Господин Девинтер знае това много добре. Той иска да шокира и провокира", каза Ди Вайт.

Крайнодясната холандска Партия на Свободата създаде подобен сайт.
Европейският парламент обяви, че страницата е „жалка" и притисна холандския премиер Марк Рюте да се дистанцира от нея.

Миналият месец холандският парламент осъди сайта, но Рюте, който се нуждае от подкрепата на крайнодесните отхвърли тази позиция.