Великобритания e решила да не допуска китайския телекомуникационен гигант Huawei до изграждането на 5G мрежата си. Това ще стане факт в рамките на следващите няколко месеца.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да получи доклада за оценка на рисковете през следващата седмица.

Страната се присъединява  към оглавяваната от САЩ кампания за забрана на Huawei да изграждат 5G мрежи заради предполагаемия шпионаж в полза на китайското правителство.

Припомняме, че Индия вече оповести такива намерения.

Великобритания игнорира САЩ, разреши на Huawei да строи изследователски център

Великобритания игнорира САЩ, разреши на Huawei да строи изследователски център

Центърът ще е на стойност около 1 млрд. паунда

Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви през юни, че е получил зелена светлина за изграждането на изследователски и развоен център в Англия на стойност 1 млрд. паунда (1,24 млрд. паунда).

The Times писа по-рано този месец, че британският премиер Борис Джонсън обмисля увеличаване на държавното финансиране на местни телекомуникационни компании като Vodafone и BT, за да могат те да се конкурират по-добре в 5G сектора, което е част от настоящите опити на Лондон за ограничаване на участието на Huawei в изграждането на 5G инфраструктурата на Обединеното кралство.

Компанията опровергава твърденията на критиците си като необосновани, политически мотивирани и антиконкурентни практики.