Китайският телекомуникационен гигант Huawei обяви, че е получил зелена светлина за изграждането на изследователски и развоен център в Англия на стойност 1 млрд. паунда (1,24 млрд. паунда), предават световните осведомителни агенции.

"Обединеното кралство е дом на жизнен и отворен пазар, както и на някои от най-добрите таланти, които светът може да предложи", подчерта вицепрезидентът на Huawei Виктор Жан.

Сенатор Котън: Китай ползва Huawei да забие клин в  специалните ни отношения с Британия

Сенатор Котън: Китай ползва Huawei да забие клин в специалните ни отношения с Британия

Ще се радва да се сведе до минимум използването на тяхна технология

Според Huawei очаква се около 400 души да работят в новия център, за да се съсредоточат върху производството на оптични устройства за използване в оптични комуникационни системи.

Изявлението беше направено няколко дни след като британското издание Times съобщи, че правителството на САЩ е разкритикувало остро плановете на Великобритания да разреши на Huawei да изгради изследователски център в Състън, на около 10 км от Кеймбридж.

Заместник държавният секретар на САЩ за икономическия растеж Кийт Крач предупреди, че Великобритания си "играе с огъня", като подчерта отново позицията на Вашингтон, че Huawei е "продължение на китайското правителство".

Великобритания натиска САЩ да сформират 5G клуб за изтласкване на Huawei

Великобритания натиска САЩ да сформират 5G клуб за изтласкване на Huawei

Предложението е отправено преди планираната среща на върха на Г-7 в САЩ през юни

От своя страна американският държавен секретар Майк Помпео беше съобщено, че е "много ядосан" относно плана за разрешаване на строителството да продължи, докато Уди Джонсън, американският посланик в Обединеното кралство, се очаква да повдигне въпроса за спорния център пред британското правителство.

Това става след като The Times писа по-рано този месец, че британският премиер Борис Джонсън обмисля увеличаване на държавното финансиране на местни телекомуникационни компании като Vodafone и BT, за да могат те да се конкурират по-добре в 5G сектора, което е част от настоящите опити на Лондон за ограничаване на участието на Huawei в изграждането на 5G инфраструктурата на Обединеното кралство.

Китай към САЩ: Спрете да сдържате Huawei

Китай към САЩ: Спрете да сдържате Huawei

Миналата година САЩ забраниха на Huawei да използват произведени в Щатите полупроводници

В края на февруари обаче правителството обяви, че ще предостави на китайския технологичен гигант ограничена роля в изграждането на 5G мрежата на Обединеното кралство, въпреки предишни предупреждения от страна на Вашингтон, че този ход може потенциално да компрометира сигурността на Великобритания и да попречи на споделянето на разузнавателна информация между Вашингтон и Лондон.

Лондон подчерта по това време, че Huawei ще бъде изключен от "основните" части на 5G мрежата, като зоните, свързани с безопасността.

Решението дойде на фона на американския натиск срещу китайската компания, който започна през 2019 г., когато Вашингтон включи Huawei в черния списък, обвинявайки компанията в сътрудничество с китайските специални служби, твърдения, които както Пекин, така и Huawei категорично отхвърлят.

Помпео плаши Huawei с нови санкции

Помпео плаши Huawei с нови санкции

САЩ последователни в политиката си