Пекин призова САЩ да прекратят "неразумното потискане на Huawei и китайските фирми", след като Вашингтон обяви нови мерки за контрол на износа, които ограничават достъпа на технологичния гигант до полупроводници, информира АФП.

Помпео плаши Huawei с нови санкции

Помпео плаши Huawei с нови санкции

САЩ последователни в политиката си

Последните ограничения върху втория в света производител на смартфони, който е в основната на обвинения на САЩ към Китай, че извършва шпионаж, са нова ескалация на напрежението между двете суперсили, които се борят за световна технологична доминация.

Китайското правителство твърдо поддържа легитимните интереси и права на китайските компании, се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

САЩ се опитват да блокират достъпа на Huawei до глобалните доставчици на чипове

САЩ се опитват да блокират достъпа на Huawei до глобалните доставчици на чипове

Промененото правило е удар върху Huawei

Ние призоваваме американската страна незабавно да прекрати неразумното потискане на Huawei и китайските фирми, подчертават от ведомството.

Според министерството действията на администрацията на Тръмп "унищожават глобалното производство и веригите на доставки".

Миналата година САЩ забраниха на Huawei да използват произведени в Щатите полупроводници в продуктите си. Китай заплаши с ответни мерки, включително налагане на ограничения на големи американски компании и поставянето им в "списък с ненадеждни организации".

Междувременно Китай призова всички страни членки да покрият финансовите си задължения към ООН, като подчерта, че Вашингтон дължи на организацията повече от 2 милиарда долара.