Напрежението между САЩ и Китай се покачва, след като администрацията на Доналд Тръмп предприе действия за блокиране на достъпа на китайската компания Huawei до глобалните доставчици на чипове, информира NBC.

Американското правителство ще блокира доставките на полупроводници за Huawei Technologies от глобални производители на чипове.

САЩ с натиск над Лондон заради Huawei

САЩ с натиск над Лондон заради Huawei

Напрежение от двете страни на Атлантика

Министерството на търговията на САЩ обяви, че правят поправка в правило за износа за "стратегическо таргетиране придобиването на полупроводници от Huawei, които са директен продукт от определен американски софтуер или технология".

Ведомството добави, че с мярката се цели да се попречи на усилията на китайската компания да подкопае контрола на САЩ върху износа.

Тръмп плаши да спре споделянето на специнформация със страни, работещи с Huawei

Тръмп плаши да спре споделянето на специнформация със страни, работещи с Huawei

Пореден епизод от сагата

Промененото правило е удар върху Huawei, втория най-голям производител на телефони, както и върху тавайнската TSMC, голям производител на чипове за звеното на Huawei HiSilicon, както и за Apple and Qualcomm.

Huawei, която се нуждае от полупроводници, широко използвани в смартфоните и телекомуникационното оборудване, е в основната на битката за световна технологична доминация между САЩ и Китай.

САЩ се опитват да убедят съюзниците си да не включват китайската компания в 5G мрежите, тъй като Китай може да ги използва за шпионаж.

Huawei продължава да използва американски софтуер и технологии за проектиране на полупроводници, обяви търговското министерство на САЩ, въпреки че компанията беше поставена в "черен" икономически списък през май 2019 г.

Според новото правило чуждестранни компании, които използват американско оборудване за производство на чипове, ще трябва да се сдобият с американски лиценз преди да доставят определени чипове на Huawei или HiSilicon.

За да продължи Huawei да получава някои чипове или използва полупроводници, свързани с американски софтуер или технологии, ще трябва да получи разрешение от Министерството на търговията на САЩ.