Новото спиране на огъня в Нагорни Карабах изглежда е пред риск, като арменските сили и Азербайджан взаимно се обвиняват за подновен обстрел, информира "Ройтерс".

Азербайджан вини Армения за 13 цивилни жертви, Нагорни Карабах отново под обстрел

Азербайджан вини Армения за 13 цивилни жертви, Нагорни Карабах отново под обстрел

Въпреки примирието, атаките продължават

Режимът на тишина бе договорен в събота. Съгласуваното с посредничеството на Русия примирие седмица по-рано не помогна за прекратяване на конфликта в Южен Кавказ. Повече от 1000 души са загинали от възобновяването на боевете на 27 септември.

Провалът увеличава опасенията от хуманитарна криза и допълнително обтягане на отношенията между Турция, която силно подкрепя Азербайджан, и съюзниците от НАТО, които се борят за прекратяване на боевете.

Русия, която е във военен пакт с Армения, също е пред риск да бъде въвлечена в регионална война.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради конфликта в Нагорни Карабах

Съветът за сигурност на ООН се събира заради конфликта в Нагорни Карабах

Примирието се нарушава...

Етническите арменци в Нагорни Карабах обяви, че азерски сили са обстрелвали техни позиции в северните и южните райони на фронта.

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че през нощта арменски сили са обстрелвали техни позиции в Гаранбой, Тертер и Агдам, а тази сутрин е обстрелван регионът Агджабеди.

Обвиненията от двете страни не могат да бъдат потвърдени към момента.

По-рано този месец в Москва бе договорено спиране на огъня, размяна на затворници и телата на загинали по време на боевете, но споразумението не прекрати конфликта.

633 арменски войници са загинали във войната за Нагорни Карабах

633 арменски войници са загинали във войната за Нагорни Карабах

Общо са загинали 633 войници

В събота бе обявено ново споразумение за спиране на огъня, след като руският външен министър Сергей Лавров разговаря с колегите си от двете враждуващи страни по телефона и ги призова да съблюдават режима на тишина.

В събота Баку съобщи, че 60 граждани на Азербайджан са загинали и 270 са ранени от началото на конфликта. Не разкрива броя на жертвите в армията.

От Нагорни Карабах разкриха, че 710 войници и 36 цивилни са убити.