Тялото на швейцарка, заложник повече от пет години на екстремистка ислямска група в Мали, е било намерено и идентифицирано, съобщи малийското външно министерство.

Членовете на Международния комитет на Червения кръст предадоха неидентифицирани останки на властите в Малия в събота. ДНК, взета от останките, разкрива, че тялото е на швейцарската гражданка Беатрис Стоекли, която беше отвлечена в Тимбукту преди 9 години, се казва в изявление на външното министерство.

Швейцарка беше отвлечена в Мали

Швейцарка беше отвлечена в Мали

Тя сериозно пострада след като

След освобождаването ѝ през 2012 г., Стоекли отново е отвлечена през януари 2016 г. През 2017 г., групировката пуска видеоклип като доказателство, че Стоекли и други заложници са живи, според SITE Intelligence Group, организация, която наблюдава джихадистките комуникации. Но миналия октомври външното министерство на Швейцария заяви, че е информирано от френските власти, че Стоекли е била убита от похитителите.

Припомняме, че миналата година президентът и премиерът на Мали бяха арестувани от военни. Военни обкръжиха резиденцията на Кейта и стреляха във въздуха, което засили страховете, че се прави опит за преврат. Военната хунта, която свали президента на Мали, след това поиска да отложи новите избори за след три години.

Лидерите на преврата искат да подготвят нова Конституция, преди да проведат каквото и да било гласуване, заяви пожелал анонимност служител в преговорите.