Хиляди привържениците на опозицията в Мали се събраха на централния площад на Бамако в петък, за да отпразнуват военното сваляне на президента Ибрахим Бубакар Кейта, което определиха като победа на малийския народ, предаде АП.

Те обаче са притеснени от намесата на армията.

Припомняме, че преди два дни президентът и премиерът на Мали бяха арестувани от военни.

Военни обкръжиха по-рано резиденцията на Кейта и стреляха във въздуха, което засили страховете, че се прави опит за преврат.

Президентът на Мали подаде оставка и разпуска парламента

Президентът на Мали подаде оставка и разпуска парламента

Не искам да се пролива кръв, обяви Ибрахим Бубакар Кейта

В телевизионно обръщение по държавната телевизия Кейта обяви, че разпуска правителството и парламента.

"Не искам да се пролива кръв - не искам да стоя на власт на всяка цена особено ако рискувам да станат кръвопролития", добави той.

Според говорител на армията, арестите са за защита на двамата, а оставките не са били подадени принудително.

Армията отрича за извършен преврат и твърди, че конституционният ред е в сила.

От ООН са получили достъп до двамата задържани. Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш призова за възстановяване на реда в западноафриканската страна.

Мали е държава в Западна Африка с население от около 20 милиона души и територия от над 1 милион кв. км. Населението се състои от множество африкански племена, които си съперничат за властта и в страната често има размирици.

През 1991 година войската извършва преврат, благодарение на който е възстановена демокрацията, а в периода 1990 - 95 решително се потушават бунтовете на туарегите и страната относително се стабилизира.

Настоящият президент Ибрахим Бубакар Кейта е избран през 2013 година.