Тримата нападатели, които убиха 12 души в редакцията на френското списание „Шарли ебдо", са идентифицирани, предадоха информационните агенции.

Днес във Франция е ден на траур в памет на жертвите.

Според френската полиция, двама от терористите са братя, граждани на Франция - Саид Куаши и Шериф Куаши. Съобщава се също, че Саид е на 34 години, а Шериф - на 32.

В Реймс се провежда операция по залавянето на братята Куаши. Операцията започна миналата вечер около 23 ч. местно време. Саид и Шериф Куаши били засечени в едно от предградията на Реймс.

Готви се щурм на сградата, в която се предполага, че са се укрили. Към мястото се е насочил и полицейски хеликоптер, съобщава "Поан". Според "Фигаро" обаче при операцията в Реймс става дума за обиск, при който ще бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК проби.

По-рано NBC съобщи, че единият е задържан, а другият е убит, но тя не получи потвърждение.

Издирване беше проведено и в Шарлевил-Мезиере, но там операцията беше прекратена.

Третият нападател е Амид Мурад, на 18 години. Не се уточнява каква е неговата националност.
По-късно агенция „Франс прес" съобщи, че Мурад се е предал.
Смята се, че той  е шофирал колата, с която са се движели нападателите.

Мурад обаче твърди, че по време на нападението е бил в училище и че не е участвал в атаката. Алибито му е потвърдено от негови приятели.

И тримата заподозрени са членове на йеменска джихадистка мрежа.

Шериф Куаши вече е осъждан за тероризъм през 2008 г. - за  подпомагане на бунтовници в Ирак. Той е прекарал в затвора година и половина.

По-късно министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че седем души са били задържани в рамките на разследването на терористичната атака.

Заподозрените са били задържани в четвъртък сутрин в Шарлевил-Мезер, Реймс и Женвил, съобщава АФП, като не се уточнява кои са арестуваните.

Припомняме, трима въоръжени мъже нахлуха в редакцията на "Шарли ебдо" и откриха огън с автомати „Калашников", като са крещели „Аллах акбар" и „отмъстихме за пророка". Полицията   разполага с видеоматериал, на който се вижда кака единият от терористите крещи същото пред сградата, след стрелбата. Нападателите са избягали от местопрестъплението с кола.

Сред 12-те жертви на терористичната атака е главният редактор на „Шарли ебдо" Стефан Шарбоние. Ранени са 11 души. Петима от тях са в тежко състояние.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви днешния ден за ден на траур.

„Най-доброто ни оръжие е единството. Свободата винаги ще е по-силна от варварството." - заяви Оланд в телевизионно обръщение, като добави, че в продължение на три дни националните флагове в цялата страна ще бъдат спуснати.

Миналата вечер  над 100 хиляди французи се събраха в централната част на Париж, за да протестират срещу варварския акт срещу екипа на сатиричното списание и да покажат своята солидарност към загиналите.