Към момента действащите атомни реактори в света са 413, в 32 страни, посочва Дойче веле. По данни на Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR), през 2019 г. година ядрената енергия е покривала 10 процента от нуждите от електричество в света. Този дял е бил най-висок през 1996 г. - 17,5 процента.

По-голямата част от реакторите са построени между 1968 г. и 1986 г. в Европа, САЩ, бившия СССР и Япония. Средната им възраст е 31 години.

Германия спира окончателно ядрените си централи до края на 2022 г. А другаде по света? Какво е бъдещето на атомната енергия?

Ядрените реактори са най-много в САЩ

САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20 процента от нуждите от електричество в страната. Повечето реактори са пуснати в експлоатация преди 1985 г. и само един - през последните 20 години. През 2013 г. започна изграждането на два нови реактора. Те изостават от графика, но трябва да влязат в експлоатация през следващите няколко години.

Бъдещето на ядрената енергетика в САЩ е несигурно. Въпреки, че са разработени концепции за ново поколение реактори, под въпрос е дали те един ден ще могат да произвеждат електричество толкова изгодно, колкото възобновяемите източници. В САЩ няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Те се съхраняват в електроцентралите.

Русия строи извън пределите на страната

В момента в Русия действат 38 ядрени реактора. Към 2019-а година те покриват около 20 процента от нуждите от електроенергия. През последните десет години в експлоатация са пуснати десет нови реактора. Два енергоблока са в процес на изграждане от 2018 г. и 2019 г. и трябва да бъдат завършени през следващите няколко години. Средната възраст на реакторите е 28 години.

Русия обаче вече не иска да субсидира строителството на атомни електроцентрали на собствена територия - държавната компания "Росатом" иска да печели най-вече с изграждането на реактори в чужбина. Според WNISR, в момента в чужбина се строят десет руски реактора - по два в Бангладеш, Индия, Турция и Словакия, по един в Иран и Беларус.

Нов инцидент в беларуската АЕЦ, строена от „Росатом”

Нов инцидент в беларуската АЕЦ, строена от „Росатом”

Централата беше открита през ноември...

И Русия няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Затова спрямо страната се отправя сериозна критика за липсата на прозрачност по отношение на ядрените отпадъци.

Възобновяемата енергия набира скорост

Макар в Индия в експлоатация да са цели 21 реактора, те осигуряват едва три процента от електричеството в страната. В момента се строят още шест блока, а очакванията са до 2027 г. общата мощност на ядрените централи да се повиши от 5 на 30 гигавата.

Класацията за най-много нови реактори, построени в последните години, се води от Китай. Само през последното десетилетия към мрежата са включени 37 реактора. Още 17 се строят. Но въпреки това, и Китай залага все повече на възобновяемата енергия за сметка на ядрената.

Франция тъне в задължения, Полша търси инвеститори

Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019 година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030 година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори. Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022 година.

Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980 година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. След това има многократни опити за рестарт на проекта, през 2014 година правителството приема план за изграждането на нови реактори. Първият трябва да се включи към мрежата до 2024 година, но засега така и няма инвеститор, който да иска да произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология.

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Радиационно замърсяване с цезий-137 в АЕЦ "Фукушима" забавя почистването

Обезвъздушаването на блок 2 през 2011 г. срещу повреда не е проработило и трябва да се проучат проектите и мерките за безопасност