В проектодоклад за разследване на ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., приет от японските ядрени регулатори, се казва, че е открито опасно високи ниво на радиоактивно замърсяване в два от трите реактора, засилвайки притесненията относно предизвикателствата при извеждане от експлоатация, съобщава АП.

В междинния доклад се посочва, че данните, събрани от разследващите, показват, че уплътнителите затварящи реактори № 2 и 3, са фатално замърсени колкото остатъците от ядрено гориво, които са се разтопили и са на дъното на реакторите след цунамито и земетресението през март 2011 г.

Експертите обясняват, че дъното на запечатващия капак (трислоен бетонен капак) с форма на диск с диаметър 12 метра в диаметър е покрито с високи нива на радиоактивен цезий-137.

Капакът на реактор № 1 е по-малко замърсен, вероятно защото капакът е леко избит от въздействието на експлозия на водород, се казва в доклада.

Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в океана

Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в океана

Над 1 млн. тона замърсена вода са събрани след аварията в атомната централа

Експертите са измерили нивата на радиация на множество места в трите реакторни сгради и са изследвали как се движат радиоактивните материали и как функционира предпазното оборудване по време на инцидента. Те също така допълват, че опитът за обезвъздушаване на блок 2 за предотвратяване на повреда на реактора никога не е проработил и че мерките за безопасност и проектите на оборудването все още трябва да бъдат изследвани.

Замърсяването на капака не влияе на околната среда, тъй като са затворени в сградите на реакторите. Докладът не дава допълнителни подробности за това дали или как замърсяването на капака ще повлияе на процеса на извеждане от експлоатация.

Председателят на Комисията за ядрено регулиране Тойоши Фукета нарече констатациите "изключително сериозни" и заяви, че ще направят отстраняването на разтопеното гориво "по-трудно". Той коментира, че измислянето на начин за премахване на капаците ще бъде голямо предизвикателство.

Премахването на приблизително 900 тона разтопен остатък от гориво от три реактора е обезсърчаваща задача, която се очаква да отнеме десетилетия, а служителите не успяват да определят точно кога и как може да приключи.

АЕЦ "Фукушима" трябваше да започне да премахва разтопени остатъци от гориво от блок 2, първият от трите реактора, по-късно тази година преди 10-годишнината от аварията. Но през декември операторът на централата Tokyo Electric Power Co. и правителството обявиха забавяне до 2022 г. Те заявиха, че разработването на роботизирана ръка за отстраняване на отпадъците - съвместен проект с Великобритания - е отложено поради пандемията.

Съгласно настоящия план, дистанционно управляемо роботизирано рамо ще бъде поставено отстрани на реактора, за да достигне разтопеното гориво, смесено с разтопени части и бетонния под на реактора. В крайна сметка капаците също ще трябва да бъдат премахнати, но тяхното замърсяване е сериозна пречка.

Екипът от експерти навлезе в зони в трите реактора, след значително намаляване на нивата на радиация, преди това те бяха силно замърсени и недостъпни.

Радиацията от реакторите доведе до евакуация на около 160 000 души от районите около централата. Десетки хиляди все още не могат да се върнат у дома. Аварията в АЕЦ "Фукушима" I от март 2011 година бе най-сериозният ядрен инцидент след Чернобилската авария от 26 април 1986 г.

Инцидентът в електроцентралата бе предизвикан от земетресение от 9 по Рихтер и последвало го цунами с 9-10 метрови вълни. Загинаха повече от 15 хиляди души.

Водата от АЕЦ "Фукушима" може да увреди човешката ДНК, ако бъде изхвърлена в океана

Водата от АЕЦ "Фукушима" може да увреди човешката ДНК, ако бъде изхвърлена в океана

Въглерод-14 има период на полуразпад 5370 години