Замърсената вода, за която се твърди, че ще бъде изпусната в океана от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима", съдържа радиоактивно вещество, което има потенциал да увреди човешката ДНК. Това се изтъква в разследване на международната природозащитна организация Greenpeace ("Грийнпийс").

Природозащитната организация твърди, че 1,23 милиона тона вода, съхранявани в над 1000 резервоара в централата, съдържат "опасни" нива на радиоактивен изотоп въглерод-14, в допълнение към количествата тритий, за които вече беше съобщено широко.

Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в океана

Япония реши да изхвърли радиоактивната вода от "Фукушима" в океана

Над 1 млн. тона замърсена вода са събрани след аварията в атомната централа

Публикуването на доклада "Възпиране на вълната 2020: Реалността на кризата с радиоактивната вода във Фукушима" става дни след като японски медии съобщиха, че правителството е близо да даде разрешение за изпускане на водата в Тихия океан, въпреки възраженията на местните рибари, които твърдят, че това ще унищожи поминъка им.

"Не можем да отлагаме въпроса завинаги", отбеляза премиерът Йошихиде Суга тази седмица, като добави: "Бихме искали да вземем отговорно решение възможно най-скоро."

Въпреки че вниманието беше съсредоточено върху трития, който не може да бъде отстранен от системата за филтриране на обекта, използвана от оператора на централата Tokyo Electric Power (Tepco), подразделенията на "Грийнпийс" за Япония и Източна Азия заявиха, че радиоактивният въглерод, съдържащ се в съхраняваната вода, също ще бъде изпуснат.

Въглерод-14 има период на полуразпад 5370 години и става "инкорпориран във всяко живо вещество", се изтъква в доклада.

"Той се концентрира в риба на ниво, хиляди пъти по-високо от трития. Въглерод-14 е особено важен като голям контрибутор за колективната доза радиация на човека и има потенциал да увреди човешката ДНК", подчертават "Грийнпийс". 

Японското правителство и Tepco определят ​​водата, която се замърсява, когато се използва за охлаждане на реакторите, повредени от цунамито, като "пречистена вода" и създават впечатлението, че тя съдържа само тритий.

Усъвършенстваната система за преработка на течности на Tepco премахва силно радиоактивните вещества от водата, но не е в състояние да филтрира тритий, радиоактивен изотоп на водорода, който ядрените централи редовно разреждат и изхвърлят заедно с вода в океана.

"Грийнпийс" уточняват, че са потвърдили с Tepco, че системата не е проектирана да отстранява въглерод-14.

"Близо 10 години след началото на бедствието, Tepco и японското правителство все още прикриват мащаба на кризата във Фукушима Даичи", настоя Шон Бърни, автор на доклада и старши ядрен специалист в германското подразделение на "Грийнпийс".

"Те умишлено възпрепятстват в продължение на години подробна информация за радиоактивния материал в замърсената вода. Те не успяха да обяснят на гражданите на Фукушима, на цяла Япония и на съседни страни като Южна Корея и Китай, че замърсената вода, която трябва да бъде изхвърлена в Тихия океан, съдържа опасни нива на въглерод-14", изтъква още Бърни.

"Те, заедно с други радионуклиди във водата, ще останат опасни в продължение на хиляди години с потенциал да причинят генетично увреждане. Това е още една причина, поради която тези планове трябва да бъдат изоставени", подчертава той. 

Очаква се правителството на Япония да обяви решение за съдбата на водата следващата седмица. Медиите информират, че проектът ще започне най-рано през 2022 г. и ще отнеме десетилетия, за да бъде завършен. Водата в АЕЦ "Фукушима Даичи" ще се разрежда във вътрешността на централата, преди да бъде изпусната, така че да е 40 пъти по-малко концентрирана, пише вестник "Йомиури Шимбун".

Натискът за решение се засилва, тъй като пространството за съхранение на площадката на атомната централа се свива, като Tepco изчислява, че всички налични резервоари ще бъдат пълни до средата на 2022 г.