Япония реши да изхвърли в океана радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала във Фукушима, съобщава "Ройтерс".

Официално изявление се очаква от правителството по-късно този месец.

"Токио Електрик Пауър" е събрала над 1 млн. тона замърсена вода, откакто атомната централа беше засегната от земетресение и цунами през 2011 г.

Японският министър на промишлеността Хироши Каджияма заяви, че все още не е взето окончателно решение, но предстои скоро това да бъде направено.

Извеждането от експлоатация на централата е основна предпоставка за възстановяване на Фукушима от ядрената катастрофа, посочи той.

Натрупването на радиоактивната вода във Фукушима възпрепятства почистването, което вероятно ще продължи десетилетия. Това става особено наложително, след като Олимпийските игри трябва да се проведат в Токио следващото лято, като някои от събитията ще се състоят на по-малко от 60 км от разрушената централа.

Японски експерти препоръчват радиоактивната вода от „Фукушима” да бъде изпусната в океана

Японски експерти препоръчват радиоактивната вода от „Фукушима” да бъде изпусната в океана

Tokyo Electric или Tepco е събрала близо 1,2 милиона тона заразена вода от разрушената централа

Очаква се обаче евентуално изхвърляне на замърсената вода да причини недоволството на японските рибари, както и да предизвика безпокойство в съседните страни.

Миналата седмица представители на японската рибна промишленост призоваха правителството да не разрешава изпускането на тоновете замърсена вода от "Фукушима" в морето с мотива, че това ще им коства години работа за възстановяване на репутацията.

Южна Корея остави в сила забраната за внос на морски дарове от района на Фукушима, която беше наложена след ядрената катастрофа, а миналата година привика висш служител на японското посолство за обяснение как ще се процедира с отровената вода.

В началото на тази година експертна група посъветва японското правителство да изхвърли в океана радиоактивната вода от Фукушима. Японското министерство на промишлеността изслушва мнения на различни партии от април.

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация

Аварията в АЕЦ "Фукушима" I от март 2011 година беше най-сериозният ядрен инцидент след Чернобилската авария от 26 април 1986 г.

Инцидентът в електроцентралата, собственост на Токийската електрическа компания, бе породен от земетресение от 9 по Рихтер и последвалото го цунами с 9-10 метрови вълни.

Загинаха повече от 15 хиляди души.