Радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима" трябва да бъде изпусната в океана.

Експертна комисия, която съветва правителството на Япония какво да прави с радиоактивната вода от унищожената атомна централа, е препоръчала да бъде изпусната в океана, информира "Ройтерс".

Фукушима планира 100% от електроенергията ѝ до 2040-а да е от възобновяема енергия

Фукушима планира 100% от електроенергията ѝ до 2040-а да е от възобновяема енергия

Днес 40 процента от енергията в префектурата е от ВЕИ

Това спорно решение вероятно ще притесни съседните на Япония държави.

Комисията, която е към Министерството на индустрията, е достигнала до заключение, след като свела вариантите до два: да се изпусне водата в Тихия океан или да се остави да се изпари. Експертите са избрали първия вариант. На базата на практики в миналото най-вероятно правителството ще приеме препоръката.

Един от основните проблеми след аварията е как да се изчисти радиоактивната вода от централата.

Оправдаха трима шефове на АЕЦ "Фукушима-1"

Оправдаха трима шефове на АЕЦ "Фукушима-1"

При земетресение цунами наводни 4 реактора, 44 души загинаха

Съседна Южна Корея забрани вноса на морска храна от района на японската ядрена централа. Миналата година Сеул привика представител на японското посолство, за да поиска обяснение как възнамерява Токио да се справи със заразената вода.

През 2018 г. Tokyo Electric се извини след признанието си, че филтриращите системи не са успели да премахнат всичкия опасен материал от водата. Но планира да премахне всички радиоактивни частици от водата освен тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който трудно може да се отдели и се смята за относително безвреден.

В сравнение с изпарението изпускането в океана може да бъде постигнато по-безопасно, препоръчва комисията, като подчертава, че това е общоприета практика по света, където централите изпускат водата в моретата и океаните, която съдържа тритий. Препоръката трябва да бъде потвърдена от председателя на комисията и да бъде предадена на правителството.

В Япония започва изнасяне на ядрено гориво от повредената АЕЦ Фукушима

В Япония започва изнасяне на ядрено гориво от повредената АЕЦ Фукушима

Повече от 500 радиоактивни цилиндъра трябва да бъдат поставени в контейнери

Tokyo Electric или Tepco е събрала близо 1,2 милиона тона заразена вода от разрушената централа при опустошителното земетресение и цунами през 2011 г. Водата е съхранявана в огромни резервоари. Операторът предупреждава, че резервоарите ще бъдат препълнени до 2022 г.