Фукушима планира да се трансформира в хъб за възобновяема енергия, почти девет години след като се превърна в сцена на най-тежката ядрена авария в света от Чернобил насам, пише "Гардиън".

Префектурата в североизточната част на Япония завинаги ще бъде свързана с аварията в атомната електроцентрала "Фукушима Даичи" на 11 март 2011 г., но в амбициозен проект местното правителство обеща да електрозахранва региона със 100% възобновяема енергия до 2040 г., в сравнение с 40% днес.

Оправдаха трима шефове на АЕЦ "Фукушима-1"

Оправдаха трима шефове на АЕЦ "Фукушима-1"

При земетресение цунами наводни 4 реактора, 44 души загинаха

Аварията през 2011 г., предизвикана от мощно земетресение и цунами, изпрати големи количества радиация в атмосферата и океана и наложи евакуацията на повече от 150 000 жители.

Проектът на стойност 300 млрд. йени (2,75 млрд. долара), сред чиито спонсори са държавната банка за развитие на Япония и банка Mizuho, ще включва изграждането на 11 слънчеви и 10 вятърни електроцентрали в изоставени земеделски земи и в планински райони до края на март 2024 г.

80-километрова мрежа ще свързва производството на електроенергия във Фукушима с Токио, който някога беше силно зависим от ядрената енергия, произведена в двете атомни централи в префектурата. Когато бъде завършен, проектът ще генерира до 600 мегавата електроенергия, което приблизително две трети от продукцията на средна по размери АЕЦ.

Отвориха плаж във Фукушима осем години след ядрената авария

Отвориха плаж във Фукушима осем години след ядрената авария

Деца и сърфисти влязоха във водата за първи път от 2011 г.

Въпреки бедствието във Фукушима консервативното правителство на Япония работи за рестартиране на неактивните реактори. То иска ядрената енергетика, която генерираше почти една трета от електроенергията на страната преди Фукушима, да съставлява между 20 и 22 процента от общия енергиен микс на страната до 2030 г., предизвиквайки критики от активисти, които твърдят, че атомните централи представляват опасност предвид уязвимостта на страната към земетресения и цунами.

Всичките 54 ядрени реактора в Япония бяха затворени след аварията във Фукушима. Днес работят девет реактора, преминали строги проверки за безопасност, въведени след бедствието.

Възобновяемите енергийни източници са представлявали 17,4% от енергийния микс на Япония през 2018 г., показват данните на Института за устойчива енергийна политика, което е доста по-ниско в сравнение с държавите в Европа. Правителството се стреми да увеличи ВЕИ до между 22% и 24% към 2030 г., което премиерът Шиндзо Абе определи като амбициозна цел, но която активисти за климата критикуват като недостатъчна.

Абе настоява, че ядрената енергия ще помогне на Япония да постигне целите си за намаляването на въглеродните емисии и да намали зависимостта си от вносен газ и петрол, но наскоро назначеният министър на околната среда Шинджиро Коизуми призова ядрените реактори на страната да бъдат затворени, за да се предотврати повторение на бедствието във Фукушима.

В Япония започва изнасяне на ядрено гориво от повредената АЕЦ Фукушима

В Япония започва изнасяне на ядрено гориво от повредената АЕЦ Фукушима

Повече от 500 радиоактивни цилиндъра трябва да бъдат поставени в контейнери