Токийският окръжен съд оправда трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО, по обвиненията в служебна небрежност, която заплаши живота на хората по време аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., съобщи телевизия NHK.

Съдът установи, че обвиняемият председател на съвета на директорите TEPCO Цунехиса Кацумата, бившите вицепрезиденти на компанията Сакае Муто и Итиро Такекуро не са успели да предвидят силата на вълните цунами по време на земетресение и да предотвратят най-силната авария след Чернобилската АЕЦ.

Прокуратурата, както предаде агенция Киодо, ги обвини в неспособност да предвидят мерки срещу цунами, което предизвика смъртта на 44 души, в това число и пациенти от болницата, евакуирани от зоната на бедствието, а също и 13 ранени заради взрива.

През март 2011 г. в Североизточна Япония стана земетресение с магнитут 9,0. Заради подземни трусове към бреговете дойде 14-метрова вълна цунами, която наводни четири от шестте блока на АЕЦ "Фукушима-1" и изведе от строя системата за охлаждане на реакторите. По време на аварията на първи, трети и четвърти реактор се взриви водород.