Икономиката на Франция ще се свие с 11% тази година, "брутален" шок и по-негативна прогноза от предвиждането за спад от 8 на сто. Това съобщи финансовият министър на държавата Бруно льо Мер, цитиран от АФП.

"Шокът (от коронавируса) е много брутален", коментира Льо Мер пред RTL, допълвайки, че икономиката ще се върне към възстановяване през 2021 г.

Франция се връща към почти нормален живот

Франция се връща към почти нормален живот

Отварят барове, кафенета и ресторанти

Междувременно Франция отваря кафенетата и ресторантите. В Париж обаче кафенетата, баровете и ресторантите ще работят само ако имат тераси.

През уикенда отвориха парковете и градините като част от постепенното разхлабване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса, наложени от 17 март до 11 май.

Близо 29 000 са жертвите на коронавируса във Франция. Разпространението на вируса като цяло е под контрол в по-голямата част от държавата, обявени за "зелени зони". Но в района на Париж ситуацията е по-нестабилна и там е обявен "оранжев" код.

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Броят на хората, регистрирали се на бюрата по труда, скочи с 843 000 от март до 4 575 500

В страната публичните събирания с повече от 10 души все още са забранени до 21 юни. Хората все още носят маски в публичния транспорт, на гарите и летищата.

В ресторантите хората могат да се хранят в групи от не повече от 10 души, но на минимум един метър разстояние един от друг.

От днес всички плажове могат да отворят.