Американската икономика се разширява с най-бързите си темпове за последните две години, показват данни за третото тримесечие на тази година, цитирани от CNBC.

БВП е нараснал с 2,9% на годишна база след 1,4% през второто тримесечие, показват предварителните данни на министерството на търговията. Това е най-силното представяне на икономиката на САЩ от третото тримесечие през 2014 година.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха БВП да се разшири с 2,5% на годишна база през третото тримесечие.

През първата половина на годината икономиката се разширяваше средно с 1,1%.

Макар че Федералният резерв предимно се съсредоточава върху заетостта и инфлацията, признаците, че икономиката се стабилизира могат да подкрепят вдигане на основната лихва през декември. Централната банка на САЩ за първи път за последните близо 10 години вдигна лихвата миналият декември.

Потреблението на домакинствата е подкрепило икономиката през третата четвърт, въпреки че има забавяне в сравнение с 4,3% през втората четвърт.

Потреблението, което представлява повече от 2/3 от икономическата активност на САЩ, се е увеличило с 2,1%.

Скок на износа на соя е помогнал за намаляване на търговския дефицит през третото тримесечие. Износът е нараснала с 10% - най-голямото покачване от последното тримесечие на 2013 година.