Британската икономика се забави с 2,6% през ноември, сочат официалните данни, цитирани от АФП.

БВП на Великобритания се сви от ревизирания 0,6% растеж през октомври, обяви Националната статистическа служба. Това означава, че икономиката е с 8,5% по-малка в сравнение с нивото преди пандемията през февруари.

Коронавирус: Великобритания регистрира над 1500 починали за първи път

Коронавирус: Великобритания регистрира над 1500 починали за първи път

Обединеното кралство е най-засегнатата държава в Европа с 84 767 починали

В Англия бе наложена частична блокада през ноември заради ръст на новозаразените с коронавирус. Последваха ограничения и в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. По-рано този месец Великобритания наложи още по-големи ограничения, подобни на първата блокада от март до юни, заради нов щам на коронавируса, който по-лесно се разпространява.

Дарън Морган, директор на отдела за икономическа статистика към Националната статистическа служба, коментира, че икономиката е засегната от наложените ограничения, като през ноември най-засегнати са били бирариите и фризьорските салони. Но според експерта много фирми са се адаптирали с новите работни условия по време на пандемията. Производството и строителството като цяло са продължи дейността си, което означава, че ударът върху икономиката е значително по-малък през ноември в сравнение с първата блокада, поясни Морган. Той добави, че производството на автомобили, подсилено от търсенето в чужбина, строителството на жилища и инфраструктура са се увеличили и сега са над нивата преди пандемията.

Великобритания ваксинира по 200 000 души на ден срещу коронавирус

Великобритания ваксинира по 200 000 души на ден срещу коронавирус

Страната има амбиция да достигне 2 милиона имунизации седмично

Британският финансов министър Риши Сунак предупреди миналата седмица, че икономиката ще се влоши преди да започне да се възстановява.

Великобритания е най-тежко засегнатата страна от коронавирус в Европа с повече от 86 000 починали.