Доналд Тръмп знае каквото е знаел и Бенито Мусолини - тълпата жадува за образи, които предлагат фалшиво успокоение и излишни прояви на власт. По причини, които не се нуждаят от изясняване, прекарах няколко часа, наблюдавайки Мусолини, диктаторът на Италия от 1925 до 1945 г., гледайки старите клипове от кинохроники, които сега препускат из интернет.

Не беше словесното съдържание, това което търсех, а само изображенията. Режисираните действия. Жестовете, позирането, вдигнатите в знак на поздрав ръце. Красивите фонове, знамената, висящи от древните каменни сгради на Рим, Палермо, Верона, Милано, пише за The Atlantic Ан Епълбаум, старши сътрудник на Института Агора в Университета Джонс Хопкинс.

Il Duce (Дучето - Водачът), името, викано от тълпите във видеоклиповете - беше нисък, плешив, непривлекателен мъж. Но той се подготвя внимателно за публични изяви, показвайки непознато за времето си осъзнаване на значението на камерата. Понякога той носи костюми, но носи и голямо разнообразие от военни униформи. Вероятно, за да скрие липсващата си коса, той често носи шапки - прости барети или по-сложни, церемониални шапки за глава, украсени с петелски пера, животинска козина или национални отличителни знаци.

Той също така има усет какви други изображения ще привлекат вниманието. Веднъж съблича ризата си и подрежда сено със селяни. Той се бори игриво с млад лъв. Той председателства сложния брак на дъщеря му с италианския аристократ Галеацо Чиано по време на голяма сватба в базиликата Свети Петър. По-късно той прави своя зет министър на външните работи. По-късно, през 1944 г., Мусоли нарежда Чиано да бъде застрелян.

Най-често Мусолини се снима на балкони. Някои от тях са исторически, като балкона над Пиаца Венеция в Рим, където той многократно говори пред тълпите, събрани отдолу. Това е балконът, където през 1940 г. той обяви война на Великобритания и Франция, "плутократичните и реакционните демокрации, които винаги са блокирали марша и често са правили заговори срещу съществуването на италианския народ".

Но той има и други балкони, специално построени, за специални поводи, за да може да се извисява над тълпата от където и да му се случи да говори. Италианските оператори, които правят неговите кинохроники, често го снимат точно под тези структури, така че перспективата винаги да е тази на тълпата, гледаща с обожание нагоре към Il Duce.

Много хора, които гледат тези представления по това време, ги намират за абсурдни, дори смешни. Американският журналист и военен кореспондент Уилям Ширер се подиграва на Мусолини като "съвременния римски Цезар", който "под лъскавата фасада е направен предимно от дървени стърготини". Но други не се смееха. Камерите в киножурналите често се издигат над веселите тълпи, фокусирайки се върху възторжените лица на италианци, които крещят "Дуче! Дуче!" В една британска кинохроника диктор показва снимки на игри, играни на нов стадион и заявява с тържествен тон, че "Мусолини строи нов Рим, но той иска да вижда римляните здрави, за да му се радват." В друг клип британски говорител искрено заявява, че "вярата на Дучето се приема с ентусиазъм в собствената му страна, където единството на мисълта и действията е основната идея, залегнала в основата на диктатурата".

Отвъд Атлантическия океан Мусолини е издигнат в култ сред италиански американци, към които понякога се обръща на английски като "моите съграждани, които работят, за да направят Америка велика". Други също му се възхищават. През 1927 г. холивудските актьори Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс младши са заснети с весело вдигнали ръце във фашистки поздрав, поздравявайки гостите и според надписа на списание - "в истински италиански стил".

В светлината на онова, което се случи със света след това, всички тези клипове и снимки вече създават усещането за обречен култ. Но ако се опитате да ги погледнете със свежи очи - ако можете да забравите, че Мусолини е причинил ужасно разрушение на своята страна и нейните съседи; че е убит на езерото Комо, заедно с любовницата си, докато се опитва да избяга в Швейцария; че телата им са окачени с главата надолу и осакатени от екзалтирани тълпи - можете да започнете да разбирате нещо от привлекателността на Il Duce

Не случайно например той се представя на най-известните градски площади и най-красивите сгради в страната - Дуомо в Милано, Колизеумът в Рим. Той се опита да се идентифицира физически с тези обичани национални символи и по този начин с нацията и много хора го заобичаха заради това. Постановките и изцяло изкуствените елементи от неговите изпълнения не бяха грешка. Изискани наблюдатели като Ширер се присмиваха, но много хора разбраха, че Мусолини предлага театър, изнася спектакъл и играе роля. Очакваха той да се появи в различни костюми и различни шапки, да говори от високи балкони, да се обгради с други униформени мъже. Това искаха да го видят да прави.

Нито трябваше да си италианец, за да го намериш за интересен, поне в ранните дни, преди най-тежките прояви на насилие и ВСВ. Възможно е жаждата за "барабани, знамена и паради за лоялност", както веднъж се изрази Джордж Оруел, да пресича граници, култури и дори океани. Много хора обичат да гледат образи, които предизвикват "единството на мисълта и действието". Много хора харесват прояви на военна мощ и сила, на пищни спектакли.

Привлекателността на тези неща не е изчезнала. Американски президент, страдащ от инфекциозна болест, дишайки тежко, покрит с грим като за оранжеви палачинки, говори от балкона на фона на нашия елегантен Бял дом и нашия красив паметник на Вашингтон - това е сцена, която изглежда абсурдна, гротескна и дори плашеща за мнозина. Но не за всички. "Аз водя", каза президентът, скоро след като драматично свали маската си, доказвайки на последователите си, че не се страхува.

Разбира се, сцената беше театрална. Разбира се, че е цинично. И разбира се е опасно да се каже на американците да се държат така, сякаш вирусът е противник в мач по борба - "Не позволявайте да ви доминира; не се страхувайте от това. Ще го победите" - особено след като престъпното ви невнимание доведе до заразяване на най-близките ви колеги, съюзниците ви в Сената, вашите телохранители и съпругата ви.

Но тези театрални снимки са това, което много хора искат да видят, а това фалшиво успокоение е това, което много хора искат да чуят. Не подценявайте тяхната сила.

Снимка 217963

Източник: GettyImages

Тръмп: Заразяването ми с коронавирус е благословия от Бог

Тръмп: Заразяването ми с коронавирус е благословия от Бог

Мисля, че това бе благословия от Бог, която хванах