Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече заразяването си с коронавирус "благословия от Бог", след като се върна в Овалния кабинет въпреки препоръките да се самоизолира, докато вирусът продължава да се разпространява в Белия дом, информира "Гардиън".

Тръмп не послуша лекарите и се върна в Овалния кабинет

Тръмп не послуша лекарите и се върна в Овалния кабинет

Не пожела да остане в изолация...

Във видео, публикувано в "Туитър", американският лидер заяви, че експерименталният коктейл от лекарства на Regeneron е бил ключов за възстановяването му. Той добави, че сам е предложил да бъде лекуван с медикамента, който рядко се прилага извън клинични изпитания.

"Чувствам се страхотно.Чувствам се перфектно. Мисля, че това бе благословия от Бог, която хванах. Това беше скрита благословия. Хванах го, чух за това лекарство и им казах да го пробвам. Беше мое предложение", обясни той и каза, че този медикамент е лек срещу коронавируса.

Американският лидер също обеща американците да получат от лекарството безплатно.

"Ню Йорк таймс" пише, че няколко часа по-късно от Regeneron са подали документи в Агенцията за контрол на храните и лекарствата да одобрят медикамента. Акциите на компанията се качиха с 3,73%. Тръмп има връзки с шефа на компанията Леонард Шлейфер, който е член на голф клуба на президента в Уестчестър. През 2017 г. американският лидер е имал акции на Regeneron.

До този момент компанията е получила повече от 500 милиона долара финансиране от правителството.

Най-малко 27 души са с коронавирус в Белия дом, в Пентагона и предизборния щаб на президента. Според ABC може и над 34 служители от администрацията да са с положителен тест за коронавирус.

Според препоръките на Центровете за превенция и контрол на заболяванията Тръмп не трябва да е в Овалния кабинет. Той трябва да се изолира в специално помещение.

Вчера доктор Шон Конли, лекарят на Тръмп, съобщи, че президентът се чувства добре и няма симптоми от повече от 24 часа, нивото на кислород и дишането му са нормални.