Президентът на САЩ Доналд Тръмп взема две експериментални лекарства, след като бе потвърдено, че е с положителен тест за коронавирус, информира "Скай нюз".

Лекарят на Белия дом Шон Конли обяви, че преди да бъде хоспитализиран американският лидер е вземал лекарство с антитела, разработено от Regeneron. В болницата пък му е предписано лечение с ремдесивир.

Тръмп се заразил с коронавирус на събитието по номинирането на Барет?

Тръмп се заразил с коронавирус на събитието по номинирането на Барет?

Най-малко 7 души са с коронавирус

Според информацията Тръмп чувства умора и има затруднения с дишането.

Ремдесивирът, който се е разглеждал като надеждно лекарство за лечение на ебола, е противовирусно лекарство, което все още никъде не е одобрено за употреба по света. Инжектира се във вената с надежда да предотврати разпространение на SARS CoV-2 (вируса, който причинява Covid-19) в тялото. Някои пациенти се възстановят по-бързо след използването на ремдесивир.

Компанията Gilead Sciences Inc започна проучвания върху ремдевисира през 2009 г. като част от изследвания на Хепатит C и респираторно-синцитиален вирус, който се среща предимно при деца.

Тръмп в болница като предпазна мярка

Тръмп в болница като предпазна мярка

С положителен тест и леки симптоми

След като учени в Китай установиха, че коронавирусът причинява заболяване като пневмония, от Gilead Sciences предоставиха ремдесивир на азиатската страна за тестване срещу вируса.

Смята се, че ремдесивирът се намесва в механизма, който някои вируси използват, за да се репликират, но учените все още се опитват да установят как се случва.

Няколко клинични изпитания и лабораторни проучвания се проведоха от януари, като има някои обещаващи резултати.

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус
Обновена

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус

"Ще се справим ЗАЕДНО"

Но статия в журнала "Лансет", която обхваща няколко проучвания, разкрива, че ремдесивирът изглежда не намалява вирусния товар от SARS CoV-2 и смъртността.

Отбелязва се, че ремдесивирът в началото съществено намалява вирусния товар, но този ефект се губи напълно, ако се вземе 8 часа след заразяване.

Другият медикамент, даван на Тръмп, е на фармацевтичната компания Regeneron. Тя е предоставила доза от експерименталното си лекарство с антитела за лечение на президента преди да бъде откаран в болница. Лекарството все още е подлагано на мащабни клинични тестове. Новият "коктейл" от антитела срещу вируси работи като се прикрепя към протеин на повърхността на вируса. Има за цел да попречи на вируса да се закача за клетки и да се репликира, докато в същото време позволява на имунната система да атакува вируса.

На Тръмп е назначена една доза от 8 г., която трябва да е достатъчно за дълго време, обявиха от Regeneron.

Миналата седмица започна използването на лекарството в три болници в Северна Англия. Според специалисти лекарството е много обещаващо и има голям потенциал.

На Тръмп също се дава цинк, витамин Д, мелатонин, аспирин и фамотидин.