Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е завършило изпитанието на експериментална ваксина срещу вируса Ебола със 100% ефективност, информират ТАСС и СиЕнЕн.

Докато тези обнадеждаващи резултати идват твърде късно за тези, които изгубиха живота си по време на епидемията от Ебола в Западна Африка, те показаха, че когато се появи следващата епидемия от Ебола, ние няма да останем беззащитни, отбелязват от организацията.

Изследването е публикувано в специализираното здравно списание The Lancet.

Резултатите са надежда за по-добра защита от заболяването, което отне живота на повече от 11 хиляди души през 2014 и 2015 година. Повечето фатални случаи бяха в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Ваксината rVSV-ZEBOV е изпитана върху 11 841 души в Гвинея през 2015 година. Сред 5 837 души, които са получили ваксината, не са регистрирани случаи на Ебола 10 дни или повече след ваксинирането. Регистрирани са 23 случая на вируса сред хората, на които не е дадена ваксина веднага.

Някои хора са се оплакали от странични ефекти като главоболие, умора и мускулни болки. Двама пациенти са получили сериозни алергични реакции.

Лекарственият продукт се произвежда от Merck, Sharpe & Dohme (MSD).

Компанията обеща да осигури 300 000 ваксини в случай на ново разпространение на вируса. Ваксината ще бъде лицензирана до края на 2017 година.

Вирусът Ебола е открит за първи път през 1976 година в Африка.