Никога не е бил написан и никога не е бил озаглавен, но Франция е имала подробен план за "защита на Републиката", ако крайнодесният политик Марин льо Пен е спечелил президентските избори.

Това пишат френски медии, цитирани от "Гардиън".

"Беше като многостепенна ракета", каза високопоставен източник пред списание l"Obs.

"Философията и абсолютната заповед бяха да пазим мира, докато в същото време уважаваме конституционните правила", добави представителят.

Списанието се позовава на трима източници, които са запознати с извънредния план, който е щял да бъде приложен при победа на Льо Пен на президентските избори. Те са разкрили, че планът е изготвен от малка група от министри, началника на канцеларията и топ чиновници.

От l"Obs допълват, че планът е бил предимно за предотвратяване на сериозни граждански безредици и "замразяване" на политическата ситуация чрез събиране на парламента на извънредно заседание и поддържане на отиващия си кабинет.

Полицията и разузнаването конкретно са били обезпокоени от заплаха от екстремизъм, предимно от крайнолеви демонстранти в случай на победа на Льо Пен.

Le Parisien пише, позовавайки се на секретна бележка на разузнаването, че "без изключение всяка дирекция за обществена безопасност е изразила притеснението си" страната да не изпадне в хаос.

Френската конституция не задължава премиера да напусне поста, когато новият президент бъде избран. Според Член 8 "президентът назначава" министър-председателя, но само парламентът може да го свали чрез вот на недоверие.

Льо Пен принципно е можела да се позове на Член 16 от конституцията, който дава на държавния глава "извънредни пълномощия". Но без парламентарно мнозинство тя е нямало да може да назначи премиер.

Според l"Obs в извънредния план също е било заложено парламентът да се събере на извънредно заседание на 11 май, четири дни след втория тур, за да отговори на очакваната "национална криза".

Новината за плана се появи на фона на социологически проучвания, които показват, че партията на президента Еманюел Макрон увеличава подкрепата си преди парламентарните избори на 11 и 18 юни.

61 на сто от французите одобряват новия кабинет

61 на сто от французите одобряват новия кабинет

32 на сто от французите планират да гласуват за партия "Република, напред!"