Турция разкри, че има въоръжени сили в Ирак, информира "Ройтерс".

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че Анкара е разположила турски сили на 30 километра във вътрешността на Северен Ирак и може да настъпи по-навътре, за да атакува кюрдски сили от ПКК в бастиона им планините Кандил.

Предупреждавайки, че Турция може да разшири военното си присъствие в контролирани от кюрдите райони в Ирак, Йълдъръм каза пред агенцията, че Анкара няма да се поколебае да засили офанзивата срещу екстремистите по южната си граница.

"Нашите сили са позиционирани на около 30 километра във вътрешността на Ирак, като се работи за предотвратяване на терористични действия и проникване там", отбеляза той по време на интервю на правителствения самолет, докато участва в кампания в Източна Турция преди вота на 24 юни.

Турция редовно провежда бомбардировки в контролирани от ПКК райони в Северен Ирак. Днес въоръжените сили съобщиха, че бойни самолети са ударили укритие и оръжейни складове в Кандил и други райони.

В четвъртък вечерта президентът Реджеп Ердоган предупреди, че ако Ирак не прочисти региона от ПКК, Турция ще нанесе удари в Кандил и Синджар, където също има кюрдски сили.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви във вторник, че Багдад е готов да координира действията си с Анкара за предотвратяване на гранични атаки в Турция. По думите му още от 80-те г. на XX век има турски войници в Северен Ирак. Но той призова Турция да "уважава суверенитета на Ирак".