Перу влезе в политическа криза след решението на Конгреса да отстрани от власт президента Мартин Вискара на фона на епидемията от коронавирус, пише "Гардиън".

На фона на обществено недоволство заради решението за импийчмънт, перуанският президент обяви, че няма да оспорва решението в съда и ще подаде оставка.

Парламентът на Перу с нов импийчмънт срещу президента

Парламентът на Перу с нов импийчмънт срещу президента

Втора процедура за последните месеци срещу Мартин Вискара

Перуанците излязоха по улиците на страната, за да изразят гнева си и да се противопоставят на гласуването за импийчмънт на Вискара. Президентът е обвинен в корупция. Гласуването за отстраняване на държавния глава изненада латиноамериканската страна, тъй като Вискара се очакваше да оцелее.

Опозиционни депутати от девет партии в еднокамарния Конгрес гласуваха за импийчмънт на 57-годишния държавен глава. Те го обвиниха в корупция и лошо управление по време на епидемията.

Президентът на Перу не успя да блокира импийчмънта

Президентът на Перу не успя да блокира импийчмънта

Процедурата продължава в петък

105 от 130 депутати гласуваха за отстраняването му от поста.

Държавният глава обяви, че ще напусне президентския дворец.

"Днес аз напускам правителствения дворец. Днес се прибирам вкъщи. Историята и перуанският народ ще съдят решенията на всеки един от нас", заяви държавният глава.

Вискара, който отдавна води кампания срещу корупцията по високите етажи на властта отбеляза, че е знаел рисковете, когато е поемал поста, но поясни, че се оттегля с "чиста съвест".

Подетата от Вискара борба срещу корупцията го направи популярен сред перуанците, но в същото време си спечели и много врагове в Конгреса.

Много обществени фигури определиха импийчмънта като преврат.

Президентът отрича като "безпочвени" и "лъжа" последните обвинения, че е получил подкуп от близо 500 000 британски лири от компании, за да спечелят обществени поръчки.

Според конституцията на страната след президента е председателят на Конгреса Мануел Мерино, който временно ще е държавен глава. Мерино, депутат от опозицията, ще положи клетва в сряда преди планираните за април президентски избори.

Опозицията се опита да свали Вискара през септември, но не събра достатъчно гласове.