Върховният съд на Перу отхвърли опита на правителството да блокира процедурата за импийчмънт срещу президента Мартин Вискара, който е обвинен в намеса в разследване на корупция, предадоха световните информационни агенции.

Конституционният съд реши с пет на два гласа в четвъртък, че гласуването може да продължи в Конгреса на страната в петък.

Конгресът гласува миналата седмица срещу Вискара за "морална неспособност".

Гласуването стана само ден след огласяването на няколко тайно направени аудиозаписи.

Парламентът на Перу стартира импийчмънт на президента

Парламентът на Перу стартира импийчмънт на президента

Заради изтекли аудиозаписи на два разговора

Двата аудиозаписа са на частни разговори между президента Вискара и членове на правителството относно срещи със Сиснерос. В аудиозаписите Вискара признава, че се е срещал с певеца, въпреки че публично отрече за такива контакти.

Мартин Вискара определи плана за импийчмънт като "подъл опит да се дестабилизира ситуацията в страната". Трактовката му е, че думите му от аудиозаписите са извадени от контекста.

Мартин Вискара зае поста вицепрезидент през 2018 г., когато и срещу неговия предшественик Кучински стартира процес по импийчмънт и той подаде оставка. Името на Кучински бе замесено в скандал с договор с бразилския строителен гигант "Одебрехт". Вискара бе вицепрезидент от 2016 г.

Следващите президентски избори в Перу трябва да се състоят през април 2021 г.