Парламентът на Перу одобри започване на процедура по импийчмънт на президента на страната Мартин Вискара, предаде ТАСС. Мотивът за процедурата по отстраняване на държавния глава "морална неспособност" да заема поста. Гласуването стана само ден след огласяването на няколко тайно направени аудиозаписи.

Решението е взето вчера на парламентарно заседание на Конгресас 65 депутатски гласа "за", 36 - "против" и 24 въздържали се. За стартиране на процедурата според перуанското законодателство са нужни 52 гласа в еднокамерния парламент, който се контролира от опозицията.

Президентът на Перу предлага референдум за парламентарния имунитет

Президентът на Перу предлага референдум за парламентарния имунитет

Националното допитване е необходимо след отказ на Конгреса да прокара мярката

Политическата криза в южноамериканската държава беше провокирана от обвинения спрямо президента за възпрепятстване на разследването на правителствени договори на стойност близо 50 000 долара, сключени между Министерство на културата и певеца Ричард Сиснерос - Ричард Суинг, който е замесен в измама. 

Двата аудиозаписа са на частни разговори между президента Вискара и членове на правителството относно срещи със Сиснерос. В аудиозаписите Вискара признава, че се е срещал с певеца, въпреки че публично отрече за такива контакти.

Мартин Вискара определи плана за импийчмънт като "подъл опит да се дестабилизира ситуацията в страната". Трактовката му е, че думите му от аудиозаписите са извадени от контекста.

Предстои депутатите да определят дата за решаващото гласуване на оставката на държавния глава, който ще има възможността да се защити пред парламента. За окончателното сваляне на Мартин Вискара тогава ще трябва да гласуват не по-малко от 87 депутати в 130-местния парламент. При успешен импийчмънт на президента неговите пълномощия се поемат от председателя на парламента.

Мартин Вискара зае поста вицепрезидент през 2018 г., когато и срещу неговия предшественик Кучински стартира процес по импийчмънт и той подаде оставка. Името на Кучински бе замесено в скандал с договор с бразилския строителен гигант "Одебрехт". Вискара бе вицепрезидент от 2016 г.

Следващите президентски избори в Перу трябва да се състоят през април 2021 г.

В Перу задържаха бивш премиер за корупция

В Перу задържаха бивш премиер за корупция

Акция на властите