Президентът на Перу Мартин Вискара заяви, че ще поиска референдум за парламентарния имунитет на предстоящите президентски и парламентарни избори, информира ДПА.

Президентът на Перу се отказа от служебния си самолет

Президентът на Перу се отказа от служебния си самолет

Държавният глава иска да помогне в борбата с пандемията

В телевизионно обръщение държавния глава отбеляза, че националното допитване е необходимо след отказ на Конгреса да прокара мярката, въпреки че "почти всички" кандидати по време на предизборната кампания обещаха това.

"Още веднъж, разногласията, интересите и политическите сметки надделяха", изрази недоволството си президентът на Перу.

"По тази причина...обявявам, че ще предложа реформа за премахване на парламентарния имунитет на референдум, така че перуанският народ да реши свободно и демократично чрез гласуване дали тази мярка трябва да се прилага или елиминира", поясни той.

Болниците в Перу изнемогват, многократно ползват маски, по коридори се трупат тела

Болниците в Перу изнемогват, многократно ползват маски, по коридори се трупат тела

И кремацията е проблем, шестте крематориума на Лима надхвърлят капацитета си

Перуанците избраха Конгрес през януари, който ще действа малко повече от година след битка за власт между Вискара и предишния парламент във връзка прокарването на предлаганите от президента реформи срещу корупцията.

До момента президентът не успява да убеди Конгреса да прокара мерките за реформиране на парламентарния имунитет и осъдени да не заемат държавна длъжност.

За април 2021 г. са планирани президентски и парламентарни избори.

И в Перу наложиха рестрикции по пол заради коронавируса

И в Перу наложиха рестрикции по пол заради коронавируса

В понеделник Панама обяви подобни мерки за разделение на половете, които ще останат в сила 15 дни.

Вискара, който беше заместник на бившия президент Педро Пабло Кучински и пое властта през 2018 г. след оставката на Кучински преди гласуване за свалянето му от власт, обеща да спази конституционното право, което забранява президентите да търсят незабавно преизбиране.

Четирима бивши президенти на Перу бяха въвлечени в корупционни скандали, свързани с бразилския строителен гигант Odebrecht.