Болниците в Перу се "задъхват" да се справят с бързото нарастване на броя на инфекциите с COVID-19, като тела се трупат в коридори, маски се използват многократно и избухват протести сред медицинските работници, притеснени за своята безопасност, съобщава "Ройтерс".

Перу е с втория най-голям брой случаи в Южна Америка след Бразилия, въпреки тежката блокада, насочена към спиране на разпространението на коронавирус. Потвърдените се повишават рязко през последните дни, като във вторник са над 17 000, почти 500 души са загинали.

"Ние като болница разполагаме с капацитет само за шест тела в моргата. Ежедневно виждаме 13-16 тела, претъпкани на първия етаж", коментира Дейси Агире, лидер на съюза на медицинските сестри в болницата "Мария Ауксилиадора" в Лима.

Министерството на здравеопазването коментира, че очаква броя на пациентите да достигне пик в рамките на дни или следващата седмица. В понеделник десетки здравни работници протестираха пред болницата "Мария Ауксилиадора", държащи знамена, показващи липсата на защитно оборудване.

Лекар от протеста предостави видео, показващо най-малко четири трупа, покрити с бели или черни покривала в болничен коридор.

Сузана Оширо, директор на болницата, коментира пред "Ройтерс", че в един момент броят на мъртвите е надхвърлил капацитета на болницата, тъй като в моргата има място само за шест трупа. "Вече сме сключили договор за фризер, хладилен контейнер за съхранение на телата, докато дойдат да ги събират за кремация", каза тя.

Контейнерът за 100 тела работи едва от понеделник, добави тя. Дори кремацията на останки се превръща в проблем, като шестте крематориума на Лима вече надхвърлят капацитета си.

Едгар Гонсалес, ръководител на крематориума "Санта Роза" в Лима, коментира пред "Ройтерс" по телефона, че преди пандемията са кремирали максимум 10 тела на ден, а сега са кремирани до 30.

Перу съобщи за първия си случай на коронавирус на 6 март и бяха необходими 25 дни за да се отчетат 1000 инфекции. Четиринадесет дни по-късно заразените достигнаха 10 000, показват официалните данни. Правителството постепенно увеличава количеството тестове, които към вторник са над 155 000, едно от най-високите нива в региона.

В Латинска Америка само в Бразилия има повече потвърдени случаи с над 40 000. Чили е на трето място с над 10 000.

Росмини Айкипа, друга медицинска сестра от болницата "Мария Ауксилиадора", заяви, че представителите на "Ройтерс" е трябвало да носят едни и същи маски в продължение на няколко дни поради недостиг. "Трябва да използваме три маски през месеца, така че да ги използваме отново и отново и какво се получава, там, където работя, колегите вече са заразени".

Оширо, директорът на болницата, заяви, че оплакването е свързано с маски тип N95, които по думите й, всички искат да използват, но които са дадени само на персонал, участващ в лечението на пациенти с COVID-19. Всички останали имат хирургически маски.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че ограничената повторна употреба на маски е общоприемлива, въпреки че не всички видове маски могат да бъдат използвани повторно и те трябва да бъдат изхвърлени, когато са "замърсени, повредени или трудни за дишане."

Сиро Магуиня, заместник-декан на Перуанския медицински колеж, заяви, че досега 237 лекари в цялата страна са заразени, като 9 са в интензивно лечение с механични респиратори. Един лекар вече е починал. Тази статистика не включват медицински сестри или други здравни работници.

Президентът Мартин Вискара призна, че болниците в страната вече са близо до капацитета си. Той е предприел стъпки за увеличаване на отделенията за интензивно лечение и броя на болничните легла. "В следващите няколко дни ще увеличим капацитета за грижа с пристигащите вентилатори", каза той на пресконференция в понеделник.

И в Перу наложиха рестрикции по пол заради коронавируса

И в Перу наложиха рестрикции по пол заради коронавируса

В понеделник Панама обяви подобни мерки за разделение на половете, които ще останат в сила 15 дни.