Индия и Франция ще изпреварят Великобритания в класацията на най-големите икономики през 2019 г., разкрива доклад на консултантската компания PwC, цитиран от "Гардиън".

Обединеното кралство ще се срине до седмата позиция.

Като причина се посочват обезценяването на британския паунд и по-слабия икономически растеж. Това означава, че Великобритания ще изпадне от пета на седмица позиция по БВП, точно пред Италия и Бразилия.

Компанията пояснява, че годишният анализ на световните тенденции показва, че най-вероятно Индия ще заеме петата позиция за постоянно, тъй като населената с 1,3 милиарда души азиатска държава ще поддържа икономически растеж от 7,6 на сто през следващите пет или шест години.

Франция ще спечели краткосрочно от увеличаващата се стойност на еврото спрямо британската лира. Но се очаква да изпадне зад Великобритания през следващите години заради свиването на БВП.

Според експертите Индия е най-бързо разширяващата се икономика в света.

PwC прогнозира британската икономика да нарасне с 1,6% през следващата година и 1,7% през 2020 г. преди да се увеличи до 1,8 на сто до 2025 г. Global Economy Watch прогнозира френската икономика да се разшири с 1,7% през следващата година и 1,6 на сто през 2020 г. преди да се понижи до 1,5% до 2025 г.

Германия, Италия, Испания, САЩ, Канада и Япония ще отчетат дългогодишно свиване на БВП, което е предимно в отговор на застаряващото население.

PwC прогнозира американската икономика да отчете ръст от 2,8% през 2018 г. и около 2,3 на сто през следващата година.

Китай ще отчете "умерено намаляване на растежа" през 2019 г. до 6,3 на сто и 6,2% през 2020 г. До 2025 г. се очаква да бъде средно 5,9%.