Индийската армия обяви, че е провела „хирургически удари” срещу заподозрени терористи по границата с Пакистан в Кашмир, съобщава БиБиСи.

Операцията е целяла предотвратяване на атаки, които са били запланувани от базирани в Пакистан терористи, обяви високопоставен военен представител.

Той добави, че терористите и тези, които се опитват да ги подкрепят, са понесли много жертви. Операцията е проведена през нощта, като според военните и външното министерство на Индия „мотивът за операцията е да се ударят терористи, които са планирали да проникнат на наша територия”.

Армията на Индия обвинява Пакистан, че не може да контролира действията на терористите на територията си. Но военните не съобщиха дали техни войници са пресекли границата и са влезли в администрираната от Пакистан територия в Кашмир.

Местната медия Press Trust of India пояснява, позовавайки се на източници, че операцията е проведена тази нощ в 4,30 часа. Взели са участие хеликоптер и сухопътни войски. При операцията са поразени седем „плацдарма” на терористите. По непотвърдена информация повече от 30 екстремисти са убити при оперативните действия.

Пакистан отрича, че Индия е провела някакви въздушни удари и поясни, че двама пакистански войници са убити при престрелка на границата.

Понятието „хирургически удари”, свързано с предполагаеми бази на терористи, е илюзия, умишлено генерирана от Индия, за да създаде фалшиви ефекти”, отбелязва в съобщение пакистанската армия.

Исламабад уточнява, че двамата войници са загинали при „непровокирана” престрелка по Контролната линия, разделяща спорния район Кашмир.

Пакистански военни представители заявиха, че боевете са започнали в ранните часове на днешния ден и са продължили около 6 часа.

17 убити при нападение на екстремисти срещу индийска база в Кашмир

17 убити при нападение на екстремисти срещу индийска база в Кашмир

Четирима от нападателите са убити

Напрежението между двете държави нарасна, откакто терористи атакуваха индийска военна база в Кашмир, при която загинаха 18 войници по-рано този месец. Индия обвини Пакистан за атаката, който отрича.

Индия и Пакистан имат претенции към доминирания от мюсюлмани Кашмир.

Териториалният спор между двете държави продължава от 1947 г.  и две от трите войни между страните са именно заради Кашмир.