Стотици милиони индийци остават по домовете си, взимайки под внимание призива на премиера Нарендра Моди да се самоизолират, тъй като властите се борят за овладяване на бързо разпространяващата се епидемия, предаде "Ройтерс".

Най-малко 324 души досега са се заразили с болестта, а в Индия са съобщени четири смъртни случая от коронавирус, според официални данни до момента.

Докато полицейският час е доброволен и не е пряка забрана за движение на хора, националният апел на Моди за социално дистанциране помогна драстично да се намали броят на хората, които излизат по иначе претъпканите улици в Индия.

Експертите предупреждават, че случаите на коронавирус в страната нарастват с честота, наблюдавана в ранните етапи на огнището в други страни, които впоследствие отчитат експоненциално увеличение на инфекциите.

Индия затвори границите за туристи

Индия затвори границите за туристи

Забраната ще влезе в сила от утре

С над 1,3 милиарда души Индия се опитва да се бори с пандемия с ограничени ресурси.

"Стъпките, които предприемаме сега, ще помогнат в бъдещето", написа Моди в туитър.

Докато полицейският час ще бъде облекчен до неделя вечерта, властите обявиха блокиране на много градове и прекратиха няколко железопътни и автомобилни транспортни услуги, тъй като опасенията от предаване на вируса от населението в Индия нарастваха.

"Периодът на комендантския час ни даде шанс да намалим всяка една дейност в цяла Индия", каза старши помощник на Моди и добави, че по-строгият подход може да предизвика протести или вълнения.

"Разпадането на закона и реда ще бъде най-лошото нещо, което се случва в този момент", заяви той.

Във финансовия капитал на Индия, Мумбай, където милиони хора зависят от градските железопътни системи, само работници, участващи в основни услуги, могат да пътуват с прекъснати услуги.

Напрежението нарасна, тъй като гневни работници протестираха на някои автогари срещу внезапно затваряне на основните транспортни услуги.

Частните събития като сватби и местни избори бяха отменени. Федералното правителство ускорява производството на маски и позволява на производителите на дезодоранти да произвеждат дезинфектанти.

Моди поиска гражданите да застанат на балкони и близо до прозорци в неделя вечерта, за да ръкопляскат и звънят на камбани, за да похвалят служителите на спешните служби и санитарните работници, които са на фронтовата линия в борбата с коронавируса.

Индия отмени повечето входни визи за хора, които летят от други страни.