Индия привика посланика на Турция, за да изрази силен протест във връзка с коментар на турския президент Реджеп Ердоган за спорния регион Кашмир, информират местни медии.

Ню Делхи връчи "остър демарш" на турския посланик и предупреди, че коментарите на Ердоган по време на наскоро проведено посещение в Пакистан ще имат "силно отражение" върху двустранните отношения.

Ердоган: Йерусалим е червената линия на Турция

Ердоган: Йерусалим е червената линия на Турция

"Най-силния отговор на плана за окупация, анексия и унищожаване, обявен от американското правителство"

Говорител на Министерството на външните работи на Индия коментира, че обвиненията на Ердоган, че са предприети "едностранни стъпки" по отношение на Кашмир отразяват "нито разбирането на историята, нито воденото на дипломация".

Представителят поясни, че инцидентът е "още един случай на намеса на Турция във вътрешните дела на други държави". Говорителят подчерта, че Ню Делхи възприема коментарите като "недопустими" и обвини Анкара в многократни опити да оправдае "трансграничен тероризъм", извършван от Пакистан.

В петък пред пакистанския парламент Ердоган сравни "борбата на кашмирския народ с борбата на турския народ срещу чуждата доминация по време на Първата световна война".