Защитата на Йерусалим е червена линия за Турция и Анкара никога няма да остави светия град на милостта на окупационното израелско правителство, коментира турския президент Реджеп Ердоган в реч пред пакистанския парламент в петък, цитиран от "Анадолу".

"Ние дадохме и ще продължим да даваме най-силния отговор на плана за окупация, анексия и унищожаване, обявен от американското правителство преди няколко седмици, описан като сделката на века", обясни Ердоган, като се позовава на план за Близкия изток, обявен от Доналд Тръмп миналия месец.

САЩ отхвърли списъка на ООН с израелски фирми в окупирани територии

САЩ отхвърли списъка на ООН с израелски фирми в окупирани територии

Помпео вижда "жестоки анти-израелски пристрастия" в ООН, срещу "всеобхватния и траен мир" на САЩ

Планът на Тръмп предвижда независима палестинска държава под почти пълен контрол на Израел.

Той позволява на Израел незабавно да анексира практически всички селища на окупирания Западен бряг, които се разглеждат като незаконни от палестинците и по-голямата част от международната общност.

Ако планът на Тръмп се изпълни, Йерусалим ще остане неразделна столица на Израел, а бъдеща палестинска държава също ще има столица в източен Йерусалим.

Палестинци на протест: Тръмп е крадецът на века

Палестинци на протест: Тръмп е крадецът на века

Палестинският президент Махмуд Абас планира да изнесе реч пред ООН по-късно днес

Палестинците отхвърлят всяко мирно уреждане, което не включва палестинска столица в цял Източен Йерусалим, където е и ограденият Стар град и многобройните места, свети за мюсюлмани, евреи и християни.

Ердоган многократно е казвал, че Турция никога няма да признае така наречената сделка на века и критикува други мюсюлмански държави, че не защитават палестинските права.

Абас пред ООН: Планът на Тръмп легитимира незаконното и подсилва апартейда

Абас пред ООН: Планът на Тръмп легитимира незаконното и подсилва апартейда

Легитимира това, което е незаконно: заселванията и анексирането на палестинска земя