Хиляди палестинци протестират в град Рамала на Западния бряг срещу мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп. Те също подкрепиха палестинското правителство, което се опитва да получи подкрепа в ООН за резолюция срещу предложението на Вашингтон, информира АП.

Израел чертае карти на Западния бряг според плана на Тръмп

Израел чертае карти на Западния бряг според плана на Тръмп

Арабската лига вече отхвърли плана

Палестинският президент Махмуд Абас планира да изнесе реч пред ООН по-късно днес, но страните членки няма да гласуват проекторезолюцията. Палестински представители отричат, че резолюцията е оттеглена, но дипломати коментираха, че много държави членки, включително и европейски страни, отхвърлят езика в разпространяваната проекторезолюция.

Протестиращите се събраха на площад "Ал Манара" в Рамала, централата на палестинските власти на Западния бряг. Те развяваха знамето на Палестина и носиха лозунги срещу плана.

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Американският план "Сделката на века" ще умре преди Тръмп да почине

"Тръмп е част от проблема, а не решението" и "Крадецът на века" са само част от лозунгите на демонстрацията.

"Целият палестински народ и всички групи, национални и мюсюлмански, стоят зад президента Махмуд Абас. Всички улици са пълни. Това е палестинският отговор", обяви премиерът на Палестина.

Палестинците, Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество отхвърлиха плана на Тръмп.

Инициативата на Тръмп предвижда Израел да запази спорния Йерусалим като "неделима столица" и дава зелена светлина на еврейската държава да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г.

Европейският съюз и Русия също не одобриха плана.