Кремъл наруши мълчанието и зае позиция във връзка с обявения от президента на САЩ Доналд Тръмп план за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, информират руски медии.

Израел бомбардира Газа

Израел бомбардира Газа

Бойни самолети и хеликоптери нанесоха удари по цели, свързани с палестинската групировка

Москва се съмнява в приложимостта на новия мирен план за Близкия изток, тъй като не съответства на решенията на ООН по въпроса и не се приема добре от арабския свят.

"Ясно се вижда с невъоръжено око, че този план съдържа положения, които не отговарят напълно на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизионния канал Россия 1.

Палестинците скъсаха отношенията със САЩ и Израел

Палестинците скъсаха отношенията със САЩ и Израел

Съобщихме на Израел и САЩ, че повече няма да поддържаме никакви връзки с тях, включително и на ниво сигурност

Това е първият отговор на Кремъл на американското предложение.

"Видяхме реакцията на палестинците, видяхме реакцията на редица арабски държави, които отхвърлят този план в солидарност с палестинците", подчерта Песков. По думите му това поставя под съмнение предложенията на американския лидер.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Палестинците категорично отхвърлят плана на САЩ, който е изключително в полза на Израел. Инициативата на Тръмп предвижда Израел да запази спорния Йерусалим като "неделима столица" и дава зелена светлина на еврейската държава да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г.