Европейският съюз не приема предложението на САЩ като част от инициатива за уреждане на Близкия изток за признаване на окупираните от Израел палестински територии на Западния бряг. Това се посочва в изявление в Брюксел от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съобщава ТАСС.

"Особено сме загрижени за изявленията на САЩ относно възможността за анексиране на долината на Йордания и други територии на Западния бряг." 

"В съответствие с международните норми и резолюции на Съвета за сигурност на ООН, ЕС не признава израелския суверенитет над окупираните след 1967 г. територии", се казва в изявлението.

Борел започва своето изявление, като заявява, че ЕС "е изцяло ангажиран с трансатлантическото партньорство и всеки опит за намиране на мирно решение на палестино-израелския конфликт".

Той подчертава, че ЕС ще продължи да подкрепя по този въпрос "принципа за създаване на две държави ... в границите от 1967 г. с възможни промени, ако те бъдат признати и от двете страни". ЕС ще "подкрепя всички мирни инициативи, които вървят в тази посока".

По-рано стана ясно, че реакцията на палестинците и реакцията на редица арабски държави е отхвърляне този план.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плана си за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Палестинците категорично отхвърлят плана на САЩ, който е изключително в полза на Израел. Инициативата на Тръмп предвижда Израел да запази спорния Йерусалим като "неделима столица" и дава зелена светлина на еврейската държава да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г.

Кремъл наруши мълчанието: „Сделката на века” на Тръмп противоречи на ООН

Кремъл наруши мълчанието: „Сделката на века” на Тръмп противоречи на ООН

Москва се съмнява в приложимостта на новия мирен план