Израел започна да изготвя карти на територии от Западния бряг, които са съобразени с предложения от мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви в събота премиерът Бенямин Нетаняху.

Вече сме в разгара на процеса на картографиране на района, който според плана на Тръмп ще стане част от държавата Израел. Това няма да отнеме твърде много време, заяви Нетаняху по време на митинг на предизборна кампания в селището Маале Адумим.

Нетаняху каза, че районът ще включва всички израелски селища и долината на Йордания - територия, която и палестинците искат в бъдеща държава.

Единствената карта, която може да бъде приета като карта на Палестина, е картата на палестинската държава по границите от 1967 г. с Йерусалим като нейна столица, заяви обаче Набил Абу Рдайна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Перспективите за анексиите, които вече бяха широко осъдени, не са ясни.

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Самият план на Доналд Тръмп е далеч от това да бъде "сделката на века", защото по-скоро прилича на извиване на ръце, отколкото на постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да доведе до нови конфликти, отколкото до мир.

Израел ще проведе национални избори на 2 март, а Нетаняху, който е обвинен в корупция, се надява да спечели пети мандат. Понастоящем той оглавява правителство, чиито законови правомощия да анексира територия все още не са решени от съдебните органи.

Преселниците съставляват част от дясната избирателна база на Нетаняху и много членове на неговия коалиционен кабинет разглеждат Западния бряг като библейското сърце на еврейския народ.

Повечето държави смятат израелските селища върху земя, превзета във война, за нарушение на международното право. Тръмп промени политиката на САЩ, за да оттегли подобни възражения.

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Организацията мотивира решението си с това, че планът няма да осигури справедливо споразумение

Палестинците твърдят, че населените места правят една бъдеща държава нежизнеспособна. Израел цитира потребности от сигурност, както и библейски и исторически връзки със земята, върху която са построени.

Планът на Тръмп предвижда двустранно решение с Израел и бъдеща палестинска държава, но включва строги условия, които палестинците отхвърлят.

Планът дава на Израел голяма част от това, което отдавна е търсил, включително признаване на САЩ на селища и израелски суверенитет над долината на Йордан.