Палестинският президент Махмуд Абас заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че мирният план на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп отменя палестинското право на "самоопределение, свобода и независимост в наша собствена държава", пише "Таймс ъв Израел".

"Легитимира това, което е незаконно: заселванията и анексирането на палестинска земя", категоричен Абас и призова планът на американския лидер да не се използва по време на международни преговори.

Палестинци на протест: Тръмп е крадецът на века

Палестинци на протест: Тръмп е крадецът на века

Палестинският президент Махмуд Абас планира да изнесе реч пред ООН по-късно днес

Това е израелско-американски план с цел слагане край на въпроса за Палестина. Отхвърлен е от нас, защото в него се отбелязва, че Източен Йерусалим повече не е под суверенитета на палестинската държава...Оставя Палестина разпокъсана...и слага край на въпроса за палестинските бежанци и слага край на всички основи за мирен план, обясни той позицията си.

Според него този план няма да донесе мир или стабилност в региона и следователно няма да го приемат. Ще се противопоставим на прилагането му, закани се Абас.

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Мирният план на Тръмп ще умре преди него, обяви Хаменеи

Американският план "Сделката на века" ще умре преди Тръмп да почине

Той е убеден, че мирният план "укрепва сегрегационния режим", възнаграждава окупаторите вместо да ги подведе под отговорност за всички престъпления срещу палестинския народ и палестинската земя.

Размахвайки карта на Израел и потенциалната палестинска държава в плана на Тръмп, Абас коментира, че оставя Палестина да изглежда "като швейцарско сирене" и това никой няма да го приеме.

Организацията за ислямско сътрудничество отхвърли мирния план на Тръмп

Организацията за ислямско сътрудничество отхвърли мирния план на Тръмп

Организацията призова 57-те си страни членки да не помагат на Вашингтон за прилагането на предложения план

Той вярва, че все още е възможно постигане на мир, но това няма да стане с плана на американския лидер.

Но ние трябва да отхвърлим този несправедлив план, подчерта Абас.

По думите му планът е изготвен от една държава (САЩ) в полза на друга страна (Израел) в опит да се наложат условия на палестинците, които са в нарушение на международното право и на резолюциите на ООН.

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Мирният план за Близкия изток подкрепя позицията на Израел по всички спорни въпроси

Някой е дал на Тръмп лош съвет за конфликта, смята Махмуд Абас. Той разказа, че по време на среща с Доналд Тръмп през 2017 г. американският лидер е обещал Вашингтон да обяви подкрепа по редица ключове палестински позиции. Но "нещо се случи", което накара Тръмп да промени мнението си и "напълно подкрепи желанията на Израел".

"Не знам кой му е дал този неприемлив съвет", зачуди се Абас и отбеляза, че е много изненадан от решението на Тръмп.

Необичайно обединяване на сили на Хамас и Фатах срещу мирния план на Тръмп

Необичайно обединяване на сили на Хамас и Фатах срещу мирния план на Тръмп

Ние поканихме движението Хамас да участва на извънредно заседание на ръководството

"Ние се борим срещу тероризма. Ние не сме терористи", увери Махмуд Абас.

Според него израелското правителство и израелските селища са унищожили всяка възможност за мир.

"Те строят селища безнаказано. Те изземват земя. Те продължават войната си с нашия народ в Ивицата Газа, за съжаление са подкрепяни от администрацията на САЩ", продължи палестинският лидер.

"Повярвайте ми, ако има мир между нас и израелския народ, ще бъде най-красивата форма на мир, но дайте ни тази възможност да постигнем мир", призова той пред Съвета за сигурност на ООН.

"Надявам се, че президентът Тръмп ще бъде справедлив и честен, за да имаме възможността да постигнем мир", каза още Абас и подчерта, че не могат да приемат САЩ като единствен медиатор.

Той обеща да не прибягват до тероризъм и насилие.

"Ние не сме срещу еврейския народ или евреите. Ние сме мюсюлмани. Мюсюлманин, който каже, че е против евреин, той извършва богохулство. Ние не сме срещу еврейския народ. Ние сме срещу тези, които ни атакуват и нашата земя", посочи Абас.

Израелският посланик Дани Данон отговори от своя страна, че Абас не е сериозен за преговори или за мир. Според него няма шанс за мир, докато Абас е на власт.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е време за диалог и помирение. По думите му ООН подкрепя споразумение за две държави - Израел и Палестина.

Специалният представител на ООН за Близкия изток Николай Младенов каза пред Съвета, че трябва да се противопоставят на едностранни стъпки.

Палестинците, Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество отхвърлиха плана на Тръмп.

Инициативата на Тръмп предвижда Израел да запази спорния Йерусалим като "неделима столица" и дава зелена светлина на еврейската държава да анексира селища на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г.

Европейският съюз и Русия също не одобриха плана.