Конкуриращите се палестински организации Хамас и Фатах ще обединят сили на необичайна среща в град Рамала на Западния бряг срещу дългоочаквания мирен план на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Информацията разпространява "Таймс ъв Израел", позовавайки се на палестински представители.

Тръмп до Нетаняху: Утре обявявам плана за Близкия изток

Тръмп до Нетаняху: Утре обявявам плана за Близкия изток

Той направи коментара по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху

"Ние поканихме движението Хамас да участва на извънредно заседание на ръководството и те ще участват на срещата", обяви Азам ал Ахмед, висш палестински представител.

Насер ал Дин ал Шаар, който се смята за приближен до Хамас, потвърди, че ще присъства на срещата, на която са поканени всички палестински групи.

"На срещата ще се обсъди позицията срещу плана на Тръмп", каза Шаар.

От години Хамас, който управлява в Ивицата Газа, е в спор с палестинското правителство на президента Махмуд Абас. Хамас рядко участва на срещи с базираното на Западния бряг палестинско ръководство.

Тръмп разкрива дългоочаквания мирен план за Близкия изток до дни

Тръмп разкрива дългоочаквания мирен план за Близкия изток до дни

На президентския самолет Air Force One на път за Маями американският президент сравни разрешаването на един от продължителните териториални спорове в света с бизнес сделка

Айман Дарагхмех, бивш депутат от парламентарна група, свързана с Хамас, вярва, че планът на САЩ ще обедини различните палестински фракции.

"Създава атмосфера на единство", коментира той пред израелската медия.

По-късно днес Тръмп ще разкрие мирния план, който той смята, че ще разреши израелско-палестинския конфликт.

Палестинците побързаха да обявят, че отхвърлят тайния план. За днес и утре са планирани протести на Западния бряг и в Газа.

Според "Вашингтон пост" планът първоначално ще предложи ограничена автономия на палестинците на Западния бряг и в Източен Йерусалим, а впоследствие ще доведе до "условен суверенитет" или ограничена държавност.