Доналд Тръмп съобщи, че ще разкрие подробности от дългоочаквания мирен план за Близкия изток до вторник следващата седмица, след като покани израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц на разговори във Вашингтон, пише "Гардиън".

На президентския самолет Air Force One на път за Маями американският президент сравни разрешаването на един от продължителните териториални спорове в света с бизнес сделка.

Тръмп с нов план за Близкия изток

Тръмп с нов план за Близкия изток

САЩ удрят рамо на Бенямин Нетаняху

"Обичам да сключвам споразумения. Те казват, че мирът между Израел и палестинците е най-трудният - най-трудното споразумение", коментира той. Тръмп добави, че "вероятно ще публикува" плана малко преди срещата във вторник.

Няколко политически аспекта от предложението, изготвено от зетя на Тръмп, Джаред Къшнър, са публикувани. Къшнър предложи икономически план от 50 милиарда долара за Близкия изток през юли 2019 г., който беше хладно приет в региона. Палестинските лидери веднага отхвърлиха всяка мирна инициатива на американците като пристрастна и като опит да бъдат притиснати да се откажат от дългогодишните си искания за държава и решение за палестинските бежанци.

Тръмп каза, че е провел разговор с палестинските лидери "за кратко".

"Сигурен съм, че може би ще действат негативно в началото, но всъщност е много положителен за тях. Но те имат много стимули", изтъкна американският лидер.

Екатерина Захариева: ЕС с по - голяма роля в Близкия изток

Екатерина Захариева: ЕС с по - голяма роля в Близкия изток

Брюксел осъди военната ескалация в Либия

"Гардиън" е научил, че за разлика от предишни планове, които се фокусираха върху това израелските и палестинските лидери да намерят допирни точки, новият план на Вашингтон е предписание, предложение, което приемаш или отхвърляш.

Израелски медии съобщават, позовавайки се на източници, че планът е изключително в полза на страната, като позволява на Израел да поеме постоянен контрол над голяма част от палестинските територии, включително и над еврейските селища и Йерусалим. На палестинците може да бъде дадена някаква форма на самоуправление, но при сериозни ограничения.

Тези точки, които не са потвърдени от "Гардиън", ще бъдат в съответствие с външната политика на САЩ в региона при администрацията на Тръмп, която се представя като най-произраелската в историята на Съединените щати.